Neverovatni načini da izlečite upale: evo kod kojih oboljenja pomaže propolis

Premda ne postoje tipične upale, u hladnijem razdoblju godine među najčešćima su upale grla, sinusa i mokraćnih kanala. Evo kako da ih sprečite pomoću propolisa.

Neuravnotežen način života s godinama nam donosi sve više upalnih procesa u telu. Osim toga, i autoimune bolesti, kao i bakterijske i virusne infekcije, mogu da uzrokuju zdravstvene tegobe pa tako ulazimo u začarani krug nestabilnosti. Za razliku od površnih rešenja, prirodni načini lečenja usmereni su na uzrok, jer tek kada upoznamo svoje telo, možemo da mu pomognemo na najbolji način.

Šta će se dogoditi u telu ako redovno jedete cimet i med: moćna kombinacija za zdravljeŠta će se dogoditi u telu ako redovno jedete cimet i med: moćna kombinacija za zdravljeDa biste na najbolji način iskoristili ove pogodnosti, uzmite svaki dan šoljicu tople vode sa kašičicom meda i cimeta.

Za prevenciju i lečenje već postojećih upala, kao jedna od najmoćnijih prirodnih supstanci preporučuje se propolis jer ima jako protivupalno, odnosno antibakterijsko, antivirusno i antigljivično delovanje. „Takavo dejstvo propolis ima zahvaljujući flavonima, flavononima, fenolnoj i kumarinskoj kiselini i brojnim drugim sastojcima koje sadrži.

Pojedine fenolne materije iz propolisa onemogućuju razmnožavanje Helicobacter pylori, bakterije koja uzrokuje čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, a iz propolisa su izolovane i neke supstance koje sprečavaju nastanak i širenje ćelija raka“, kaže dr sc. Gordana Hegić. Pritom ističe da svakodnevnom upotrebom 40-postotnog alkoholnog rastvora propolisa – u proseku tri puta po 5 - 8 kapi dnevno – možemo odlično ojačati imunitet i celokupno zdravlje.

3 napitka protiv nadimanja stomaka: prirodni lek za bolje varenje3 napitka protiv nadimanja stomaka: prirodni lek za bolje varenjeNapitak koji podstiče varenje i sprečava nadimanje stomaka - 3 recepta za prirodni lek!

Alkoholni rastvor propolisa možete i sami pripremiti tako što ćete u 100 grama sirovog propolisa dodati 1 decilitar 70-postotnog alkohola (za prehrambenu namenu, može se nabaviti u apotekama). Ostavite ovu mešavinu na tamnom mestu da se rastvara 4 - 6 nedelja u staklenoj bočici, uz svakodnevno protresanje (pritom ne zaboravite da propolis, kao i sve ostale pčelinje proizvode, uvek treba zaštititi od direktne sunčeve svetlosti). Nakon toga procedite alkoholni ekstrakt kroz filter ili gazu i koristite ga svaki dan.

Preporučuje se da se 3-5 puta dnevno uzimaju veće doze propolisa, u zavisnosti od vrste i intenziteta upale. Stoga je najbolje savetovati se s apiterapeutom, koji vam može pomoći i u izboru kvalitetnog propolisa ako sami pripremate alkoholni rastvor. Možete napraviti i sopstvenu mešavinu meda i propolisa – sameljite 100 g propolisa (npr. u mlinu za kafu) i pomešajte ga sa 500 g kristalizovanog meda. Svaki dan uzmite pola male kašike mešavine i rastvarajte je u ustima.

Izvor: Lovesensa

Ivana Vodogažec

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.