Naučnici dokazuju: ovo povrće smanjuje rizik od karcinoma debelog creva

Istraživači sa Kineskog medicinskog univerziteta ističu da ove vrste povrće podstiču prevenciju karcinoma debelog creva!

Istraživači svakodnevno istražuju različite spojeve u povrću i voću nastojeći pronaći rešenje za određene bolesti. Stoga ne čudi kako je sprovedeno više studija upravo na kupusastom povrću.

Ovo povrće nije samo bogato dijetalnim vlaknima koja podstiču probavu, već su i dobri izvori fitonutrijenata koji mogu umanjiti rizik od raka. Na primer, izotiocijanati, koji nastaju razgradnjom glukozinolata nalaze u kupusastom povrću, pokazuju antitumorsko delovanje.

Leči lenja creva, zatvor i loše varenje: recept za prirodni lek od samo dva sastojkaLeči lenja creva, zatvor i loše varenje: recept za prirodni lek od samo dva sastojkaTreba da odstoji bar 8 sati, pa je najbolje pripremati ga veče pre konzumiranja!

U nedavnoj studiji objavljenoj u The American Journal of Chinese Medicine, istraživači sa Kineskog medicinskog univerziteta u Tajvanu istraživali su antikancerogenu aktivnost sulforafana koji je u izobilju prisutan u kupusastom povrću, poput brokolija, kupusa, karfiola i kelja. Otkrili su kako je sulforafan delotvorno sredstvo protiv raka koje može zaustaviti ćelijski ciklus i apoptozu ćelija raka.

Sulforafan utiče na zaustavljanje rasta i proframira smrt ćelija karcinoma debelog creva.

5 vežbi koje izbacuju toksine iz creva: zategnite stomak i ubrzajte metabolizam5 vežbi koje izbacuju toksine iz creva: zategnite stomak i ubrzajte metabolizamOve vežbe urzavaju metabolizam, skidaju masne naslage i čiste stomak od toksina - možete lako da ih radite kod kuće!

Kako bi odredili kako će sulforafan uticati na ovu vrstu raka, koristili su HCT 116, ćelijsku liniju ljudsko kolorektalnog karcinoma koja se obično koristi za proučavanje mehanizama rasta i metastaza tumora. Oni su lečili ćelije HCT 116 sulforafanom i posmatrali njegov uticaj na ove ćelije.

Istraživači su naveli kako sulforafan uzrokuje promene u ćelijskoj morfologiji i smanjuje vitalnost HCT 116 ćelija. Ove morfološke promene zabeležene su fazno-kontrastnim mikroskopom.

Prema istraživačima, Sulforafan dobijen iz kupusastog povrća snažno je sredstvo protiv tumora. Istraživači posebno ističu kako je Sulforafan sredstvo koje se u budućnosti može koristiti za lečenje raka creva.

Izvor: Stil/ logicno.com

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.