Najbolji napitak za vredne studente: šolja crnog čaja povećava koncentraciju i smanjuje umor

Japanski naučnici ističu da pijenje crnog čaja snižava nivo holesterola i sprečava demenciju i vrednim studentima donosi više koncentracije...

Crni čaj je "brat blizanac" zelenom jer potiču sa iste biljke, Camellia sinensis, a to da li će završiti kao crni ili zeleni zavisi od procesa obrade listova...

Kofein u crnom čaju deluje na koru velikog mozga, omogućavajući lakše učenje, pamćenje, komunikaciju... Samo dve šoljice ovog čaja dnevno su dovoljne da vas sačuvaju od zaboravnosti i smanje rizik od demencije za čak 60 odsto.

Iako se više priča o zelenom čaju i njegovoj delotvornosti, crni čaj je po istraživanjima više zastupljen među populacijom. U Evropi petina prodanih čajeva otpada na crni, dok je u planetarnim razmerama crni čaj zastupljen u više od 70 odsto procenata, u odnosu na zeleni.

Zašto poređenje ova dva čaja? Zato što je crni čaj "brat blizanac" zelenom, jer potiču sa iste biljke latinskog naziva Camellia sinensis. Da li će čaj završiti kao zeleni ili crni, zavisi od procesa obrade listova navedene biljke. U tom procesu najbitniji je stepen fermentacije, odnosno oksidacije. Kod crnog čaja ovaj proces je doveden do kraja i zato ima tamnu boju, ponekad crvenkastu i prodorno ispunjen ukus. Ukus dolazi od fermentiranih sokova punih arome, koji u sasušenim listićima ostaju netaknuti, sve dok se ne potope u vrelu vodu.

Vrhunska čajna mešavina za jačanje imuniteta i oslobađanje od napetosti...

Zanimljivo je da se na zapadu svi fermentirani čajevi nazivaju crnim, a u Kini crne čajeve nazivaju zbog izrazito gorkog ukusa. Najveća razlika između ova dva čaja je u količini kofeina koje poseduju. Zbog duže fermentacije u crnom čaju je više ovog sastojka, zbog čega se mnogi odlučuju da ga konzumiraju umesto kafe, u kojoj je dvostruko više kofeina. Kofein u crnom čaju deluje na koru velikog mozga, doprinoseći da bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli.

Na taj način lakše se obavljaju sve intelektualne radnje (lakše se uči, pamti, komunicira). Istovremeno crni čaj krepi, smanjuje osećaj umora i pospanost. Utiče i na bolji rad mišića i rerflekse, zbog čega pogoduje sportistima i osobama kojima su važne brze reakcije.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.