Na ovo voće su mnogi zaboravili, a jača imunitet, sprečava rak i leči anemiju: neverovatan organski lek iz prirode

Neverovatno voće koje se retko kad tretira pesticidima - evo zašto treba da jedete dud!

Dud (murva), beo i crn (lat. Morus alba, Morus nigra), visoko je drvo široko rasprostranjeno, čiji se lekoviti mladi listovi beru u proleće, a plodovi u leto.

Osušeni listovi skuvani kao čaj smanjuju šećer u krvi, a od ploda duda priprema se sirup koji pomaže protiv povišene temperature, proliva i bolova u želucu.

Ovaj način ishrane smanjuje rizik od raka dojke: evo šta treba da pojedete tokom svakog obrokaOvaj način ishrane smanjuje rizik od raka dojke: evo šta treba da pojedete tokom svakog obrokaNeophodna hrana u svakom obroku - ako se ovako hranite, smanjićete rizik od raka dojke za 11 odsto!

Ovaj mediteranski, na suncu osušen plod stabla belog duda idealno je slatko i zdrava poslastica. Može se grickati samostalno ili dodati u voćnu salatu, frape, kompot ili pahuljice.

Kako je stablo duda prirodno otporno na štetočine i bolesti, plodove nije potrebno tretirati pesticidima pa su sami po sebi prirodan, organski proizvod.

Ovo povrće je najbolje za mršavljenje: evo koje zdrave namirnice tope masne naslageOvo povrće je najbolje za mršavljenje: evo koje zdrave namirnice tope masne naslageBez planiranih i strogih ijeta - evo koje povrće je najbolje za mršavljenje!

Tradicionalna kineska medicina zabeležila je primenu plodova belog duda za lečenje anemije, opšte slabosti, dijabetesa, opstipacije i za poboljšanje krvne slike. Dud ima visok procenat prirodnih šećera (uglavnom glukoze i fruktoze) koji osiguravaju brz izvor energije, pa za voće relativno visok nivo proteina (oko 10%) i isto toliko vlakana koji su važni za regulaciju probave.

Dobar je izvor minerala (kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuam) i vitamina C, E i K, kao i snažnog antioksidansa resveratrola koji ima protivupalno i antikancerogeno delovanje, što ga čini super poslasticom.

Prilagođeno sa: Sensa.hr

Gabrijela Pajić/Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.