Mudrost mandala: veliki krug koji pokazuje čovekovo emocionalno, fizičko i duhovno stanje

"Sveti krug" mandale smatra se osnovom za vrlo zanimljivu terapiju umirenja duše i cele ličnosti...

Mandala je simbol svemira i celovitosti. To je svojevrsni kosmički dijagram koji podseća na čovekovu vezanost s beskonačnim. Kružni oblici se nalaze svuda oko nas u prirodi: u spirali Mlečnog puta, orbiti planeta, ciklusima života i to je oblik koji je oduvek fascinirao čoveka.

Hiljadama godina je stvaranje kružnog, često geometrijskog dizajna predstavljalo deo duhovnih praksi širom sveta dok je gotovo svaka drevna kultura poštovala moć kruga. A kada je umetnost u pitanju, takvi oblici se često nazivaju mandale (reč na sanskrtu "sveti krug").

Terapija mandalom za usredsređen um...

Mandale se u mnogim starim kulturama, kao što su budistička, hinduistička, indijanska ili ona australskih Aboridžina, koriste kao simbol svemira i celovitosti. U njenom doslovnom značenju, mandala je geometrijski oblik kvadrata ili kruga koji sadrži statičku ili živu sliku formiranu od objekata i / ili bića. To je svojevrsni kosmički dijagram koji podseća na čovekovu vezanost s beskonačnim.

Istočne kulture vekovima koriste posebne mandale za vizualnu meditaciju. Na primer, tibetanska Kalachakra je možda jedna od najpoznatijih mandala koja simbolički prikazuje celu strukturu svemira. Kružni oblici se dalje mogu pronaći i u strukturi drevnog Stonehengea u Engleskoj ili u lavirintu iz 13. veka koji se nalazi na podu katedrale Chartres u Francuskoj.

Tragaoci za duhovnim su oduvek stvarali razne mandale da bi izneli svetost kroz slikoviti prikaz dok se krug uopšte često prizivao u raznim obredima i umetničkim prikazima u svrhu izražavanja transcedencije, pomnosti i dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja.

Budimo radost: buđenje kreativnosti kroz razgovor, psiho-energetske vežbe i kreativan rad...

Poznati švajcarski psihijatar Carl Jung smatra se zaslužnom osobom koja je istočnjački koncept mandala uvela u zapadnjački sistem misli jer je verovao da taj simbol predstavlja ukupnu ličnost osobe, odnosno, "jastvo". On je, dok je studirao istočnu religiju, istraživao i psihološko dejstvo mandala na čoveka.

Kod svojih pacijenata je primećivao da oni često spontano crtaju krugove te je u svojoj "Crvenoj knjizi" i napisao: "Ozbiljan obrazac nametnut kružnim prikazom ove vrste kompenzira nered i zbunjenost psihičkog stanja, tačnije, kroz stvaranje središnje tačke uz koju se veže sve ostalo... što je očigledni pokušaj samoisceljenja od strane prirode, a koji ne izvire iz svesnog promišljanja nego iz instinktivnog nagona."

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.