Moćan pristup samospoznaji

Holotropsko disanje nas vodi do onih stanja izmenjene svesnosti koja imaju snagu da nas upotpune, da izleče duboke i bolne traume koje nosimo u sebi.

mocan pristup samospoznaji 1.jpg

mocan pristup samospoznaji 1.jpg

Iako reč psiha na starogrčkom znači duša, savremena psihologija se dušom kao takvom skoro uopšte ne bavi. U psihologiji se akcenat stavlja na emocionalna stanja, tokom psihoanalize i psihoterapije se analiziraju odnosi i događaji iz detinjstva koji su imali snažan uticaj na formiranje naše ličnosti. Međutim, prema novijim metodama, koje svoje korene imaju u drevnim tehnologijama, to je samo deo priče, jer u suštini nauka o duši može, i treba, da se bavi dubljim aspektima naše ličnosti kao i uticajima kojih uglavnom nismo ni najmanje svesni. Reč je o uticajima koje doživljavamo još u prenatalnom periodu, ali i o uticajima iskustava koja su doživljavali naši preci a koja posredno imaju uticaj i na nas. Takođe, reč je i o uticaju prethodnih života koje nikako ne treba zanemariti.

Transpersonalna psihologija se naziva četvrtom silom u psihologiji, dok je istovremeno akademska disciplina koja daje metodu i strukturu za spiritualna iskustva. To je je grana psihologije koja se najviše bavi onim što današnja psihologija patologizira, a to su duhovna i religiozna iskustva, intuicija i sve ono što zvanična psihologija ne dodiruje. Postoje različiti načini da se uđe u izmenjeno stanje svesti, a jedan od njih je i holotropsko disanje.

Autor ovog sistema disanja je Stanislav Grof, čovek koga kolege nazivaju najvećim živim psihijatrom. Mi smo imali priliku da o izmenjenim stanjima svesti razgovaramo sa Irenom Antolić, učenicom Stanislava Grofa koja je ujedno i jedini sertifikovani fasilitator holotropskog disanja i transpersonalne psihologije u našem regionu. Irena se za psihologiju interesovala celog života, ali joj je u svakoj od psiholoških škola koje je proučavala nešto nedostajalo. Kroz ta svoja traganja i istraživanja naišla je na pojam transpersonalne psihologije, i zaintrigirana, odvažila se da ode u Englesku kako bi stekla doktorat iz ove oblasti. Ono što je dobila (osim diplome) je lično isceljenje i ogromno zadovljstvo da drugima pomaže na njihovom putu do celovitosti.

"Stanislav Grof se već kao mlad psihijatar posvetio izučavanju izmenjenih stanja svesti koje on naziva holotropskim i njihovom isceljujućem potencijalu", priča Irena. "Paralelno sa kliničkim istraživanjima, proučavao je na koj način su šamani, vračevi i plemenski lekari lečili, odnosno isceljivali ljude i to ne samo u psiho-emotivnom smislu, već i u otklanjanju fizičkih bolesti i trauma." Ubrzo mu je bilo jasno da je do izlečenja duše i tela dolazilo zahvaljujući izmenjenom stanju svesti, tačnije zahvaljujući dubljoj povezanosti i doživljaju Božanskog u nama. Osim toga, Grof je i sam iskustveno doživeo Boga i to kao osećaj jedinstva, preplavljujuću belu svetlost, osećaj koji ne može ni sa čim da se uporedi i meri. Kroz dugogodišnji rad sa suprugom Kristinom ustanovio je da svako može da doživi ovo drugačije stanje svesti i to kroz sistem koji je on osmislio i nazvao - holotropsko disanje (holotropic breathwork, ili u bukvalnom prevodu holotropski rad s dahom)."

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.