Medicinski dokazi: da li hrana bogata vlaknima zaista poboljšava varenje i pražnjenje creva

Hrana bogata vlaknima blagotvorno deluje na zdravlje uopšte, a da li može da pomogne u rešavanju problema vezanih za pražnjenje creva?

Problemi s pražnjenjem creva, koji se još nazivaju i „lenja creva" u medicini se opisuju nazivima opstipacija i konstipacija. Često se ta dva naziva koriste naizmenično. Opstipacija je naziv za izostanak spontanog pražnjenja creva, a konstipacija je stanje kada osoba ima retke, tvrde, oskudne i suve stolice, ali i promenu u rutini pražnjenja creva, vrlo često praćenu osećajem nepotpunog pražnjenja.

Veliki broj ljudi zanima da je "hrana bogata vlaknima" koja, osim blagotvornog delovanja na zdravlje uopšte, rešava probleme vezane uz opstipaciju, ima uporište u naučnim radovima?

Yang i saradnici proveli su pregled literature kako bi analizirali imaju li prehrambena vlakna uticaj na konstipaciju. Pronašli su 5 studija koje su odgovarale kriterijima uključenja (randomizirani kontrolisani ogledi, u kojima je opisana učestalost stolice, konzistencija stolice, uspeh lečenja, upotreba laksativa i probavni simptomi).

Probiotici i prebiotici u vašoj kuhinji: 7 zdravih namirnica koje treba redovno da jedete...

Konzumiranje veće količine prehrambenih vlakana bilo je povezano s većom učestalošću stolice. Ali nije bilo značajne razlike u konzistenciji stolice, uspehu lečenja, upotrebi laksativa i bola tokom pražnjenja creva između grupe koja je uzimala veću količinu prehrambenih vlakana i kontrolne grupe. Zaključak je tog sistemskog pregleda bio da prehrambena vlakna mogu da povećaju učestalost stolice kod osoba s konstipacijom, ali da nije očigledan učinak na konzistenciju stolice, uspešnost lečenja konstipacije, smanjenje upotrebe laksativa i ublažavanje boli prilikom pražnjenja creva.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.