Listove ove biljke bacamo, a ne znamo koliko su lekoviti: koje bolesti sprečava list cvekle i kako se upotrebljava

Zašto treba da jedemo listove cvekle - neverovatna lekovita dejstva za koja nismo znali!

Listovi cvekle sadrže celi niz antioksidanata poput kofeinske i elagične kiseline.

Zanimljivo je kako ih u listovima cvekle ima više nego u nekim drugim vrstama povrća Tu je i alfa-linolenska kiselina (ALA) iz porodice omega-3.

Iako je u listovima cvekle prisutna u maloj količini, njeno delovanje nije za baciti. Suprotno aktivnošću omrženih omega-6 masnih kiselina, ublažava upalne procese u organizmu. Njena prisutnost kao i prisutnost betalaina doprinose učinkovitosti listova cvekle u prevenciji i razvoju raka; prvenstveno raka jetre i dojke.

Evo nekoliko jednostavnih načina kako da ih uvrstiti u svoju ishranu.

SALATA: Mlade listove cvekle možete da pomešate s paradajzom, zelenom salatom, maslinama, krastavcima i kockicama mladog slanog sira. Začinite mešavinom maslinovog ulja i limunovog soka.

Kliknite OVDE da pročitate još recepata sa listovima cvekle!

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.