Leptin i grelin: hormoni odgovorni za sitost, apetit i taloženje masnih naslaga

Telo luči određene hormone, odgovorne za sitost, apetit i taloženje masnih naslaga. Poremećeni nivo hormona leptina i grelina, takođe može da bude uzrok gojaznosti.

Gojaznost je, prema statističkim podacima, ozbiljan problem savremenog čoveka, odnosno društva, jer iz njega proističu ozbiljna oboljenja i velika opasnost po zdravlje. Posebno je alarmantna gojaznost kod dece, a najzastupljenija je u urbanim sredinama.

Neumerena i neizbalansirana ishrana, previše brze hrane i nedostatak fizičke aktivnosti, glavni su uzroci prekomerne telesne težine. Međutim, telo luči i određene hormone, "odgovorne" za sitost i apetit, a njihov poremećeni nivo takođe može da bude uzrok gojaznosti.

Zašto do nje dolazi, objašnjava specijalista za ishranu prof. dr Jagoda Jorga sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Višak kilograma i gojaznost predstavljaju hroničnu bolest koja nastaje zbog uvećanja masnog tkiva. To masno tkivo remeti lučenje hormona i nekih drugih biološki aktivnih supstanci. Ključni hormon, ali ne i jedini koji luči masno tkivo, jeste leptin, odgovoran za smanjenje apetita.

Kako hormoni i ishrana utiču na masne naslage u različitim zonama: saveti za vitkije ruke, kukove, butine i struk...

Zahvaljujući tom otkriću pre 17 godina, masno tkivo je, zapravo, postalo endokrina žlezda. Svaka njegova masna ćelija luči između petnaest i dvadeset supstanci, poznatih kao adipocitokini, a one utiču na krvni pritisak, nivo šećera, ali i na neke druge procese bitne za normalno funkcionisanje organizma.

Da li adipocitokini utiču i na hormon leptin?

- Da, menjaju njegovu funkciju. Leptin, prirodni hormon koji stvaraju masne ćelije, suzbija apetit, ali kod negojaznih osoba. Otkako je otkriven, naučnici pokušavaju da ga upotrebe za lečenje gojaznosti, jer deluje na specifične centre u mozgu koji stvaraju ili blokiraju potrebu za hranom.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.