Lekovite vibracije

Zvuk su i naše misli i osećanja. Kada sviramo i pevamo, mi putujemo kroz oktave ili dimenzije našeg bića i svega što postoji.

Nedavnim gostovanjima u Srbiji, slovenački ansambl "Vedun" pobudio je interesovanje ne samo muzičke publike, već i onih koji se zanimaju za šire aspekte fenomena zvuka. Kako tvrde članovi ansambla, oni se bave "zvučnom hirurgijom", pri kojoj vibracije prvobitne životne energije ili "Univerzalne Svesti" ulaze u ljudsko biće i harmonišu ga. O izuzetnom značaju zvuka za fizičko, mentalno i duhovno zdravlje, razgovarali smo sa predvodnicom ansambla, etnomuzikološkinjom dr Mirom Omerzel-Mirit.

Moramo biti obazrivi i uvek paziti šta slušamo, odnosno kakvim zvukovima smo izloženi, savetuje dr Omerzel-Mirit. Ako danas u prodavnici nesvesno slušamo lošu, disharmoničnu muziku, uveče ili najkasnije sutradan, osetićemo posledicu dejstva takvih zvučnih vibracija na naše telo i um: osećaćemo se loše, naizgled bez naročitog razloga. Efekat slušanja određene vrste muzike dolazi naknadno. Zato je zvuk odlično oružje - nevidiljivo, ali vrlo efikasno. "Zvuk na nama može izvršavati nevidljivu hirurgjiju. Ali sve zavisi od toga šta slušamo i kako slušamo. Zvuk nam može nešto dati, ali može nam i oduzeti, ako slušamo neharmoničnu (modernu) popularnu muziku. Zvuk sastavlja ili rastavlja. Isto tako i ritmovi. Zvuk je ritam i ritam je zvuk. A ritmovi bubnjeva razgovaraju direktno sa našom svešću. Ritam može promeniti ljudsku svest i biohemijske procese u telu, razgraditi bolna osećanja i misli, ili nas na krilima svesti povesti daleko van vremena i prostora - u prošlost i budućnost", objašnjava dr Omerzel-Mirit.

Još od svoje 15. godine, dr Omerzel-Mirit zanimala se za etno-muziku i drevne instrumente. Prvi put kada je čula zvuk panovih frula, različitih tipova citara, glinenih okarina, starinskih flauta, srednjevekovnih cimbala i drugih zaboravljenih instrumenata, osetila se "kao Alisa u zemlji čuda". Kasnije je iz ovog interesovanja nastao ansambl staroslovenske muzike "Trutamora Slovenica", a iz njega se dalje razvio trio "Vedun", koji istražuje mnogo šire, globalno muzičko nasleđe. Prvobitno izvođenje muzike drevnih Slovena preraslo je vremenom u duboko interesovanje članova ansambla za uticaj zvuka i značaj koji je on nekada imao u životu drevnih kultura sveta (pa i naše, slovenske), a kojeg danas nismo više svesni.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.