Lekovite biljke za ginekološko zdravlje

Žene imaju specifične zdravstvene potrebe tokom različitih životnih ciklusa. Dobar oslonac u negovanju zdravlja pruža - sama priroda.

Dong quai (Angelica sinensis) ima odlično fitoestrogensko delovanje, a naziva se još i ženskim ženšenom jer puni energijom. Upotrebljava se protiv neredovne menstruacije i izrazito jakih krvarenja. Nalazi se u Zelenoj magmi – formula za žene.

Konopljika (Vitex agnus cactus) pomaže kod neredovnih menstruacija, smanjuje osećaj gladi i potištenost i popravlja san.

Crna cimicifuga (Cimicifuga racemosa) pomaže kod menstrualnih grčeva, potištenosti i navala vrućine, što su potvrdile i kliničke studije.

Slatki koren (Glycyrrhiza glabra) reguliše odnos estrogena i progesterona i deluje protivupalno. Obnavlja funkcije nadbubrežnih žlezda i uspešno deluje protiv umora.

Kao kupka ili za inhalaciju...

  • Eterična ulja mogu se upotrebljavati na različite načine, a jedan od najprijatnijih jeste kupka. Pomešajte od dve do sedam kapi eteričnog ulja sa solju ili mlekom, pa dodajte u vodu zagrejanu na 38 stepeni Celzijusa. Uživajte 10-15 minuta.
  • Ako od 10 do 30 kapi eteričnih ulja po želji pomešate s nekim od baznih ulja (bademovim, maslinovim i sl.), dobićete ulje za masažu. Kod nadimanja i grčeva utrljajte ga na područje abdomena i donji deo leđa.
  • Inhalacija je vrlo delotvorna. Dovoljno je nekoliko kapi nakapati na maramicu i udisati, a u slučaju nesanice, može se nakapati oko jastuka.
  • Prirodne vaginalete (kod vaginalnih infekcija) možete da napravite i sami. Na pari zagrejte 25 ml ši-butera (karita maslac ili mandingo) da postane tečan, pa ukapajte kap eteričnog ulja čajevca, dve kapi eteričnog ulja lavande i kap eteričnog ulja rimske kamilice. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zahvatite kašičicom malo maslaca i oblikujte lopticu koju ćete upotrebiti kao vaginaletu. Primenjujte svake večeri pre spavanja, a kod jačih infekcija i ujutro. Ne zaboravite da stavite dnevni uložak. Primenjujte od poslednjeg dana menstruacije pa sve do sledeće, a po potrebi ponovite dva-tri meseca zaredom. Prirodno je i veoma efikasno.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.