Lekovita energija šume: da li znate šta je shinrin-yoku ili šumsko kupanje?

Od davnina se boravak u prirodi povezivao sa isceljivanjem, a danas kao da smo zaboravili da nam je obližnji park ili drvo blizak saveznik protiv stresne svakodnevice. Vratimo se prirodi i otkrijmo zašto bi svako od nas trebalo da uživa u „šumskom kupanju“.

Buda je pronašao prosvetljenje ispod drveta, a Isak Njutn otkrio je teoriju gravitacije sedeći pod stablom jabuke. Drveće nam pomaže da se koncentrišemo i da se odmah bolje osećamo jer poboljšava naše psihofizičko stanje na najnežniji način.

Kada smo okruženi visokim zelenim krošnjama koje paraju nebo, naše se disanje produbljuje, osećamo se mirnije i uzemljenije, a naša čula postaju potpuno zaokupljena mirom. Japanci su ovakve senzacije prozvali shinrin-yoku ili šumsko kupanje.

Kupajte se u šumskim hamamima Srbije: kako leči šumska medicina

„Šumsko kupanje predstavlja tihu šetnju kroz šumu dok svim čulima upijamo prirodu oko sebe, njene zvukove, mirise, boje i živahnu bioraznolikost", navodi dr Gorana Isailović, predsednica Medical SPA asocijacije Srbije. „U Japanu je shinrin-yoku uobičajena metoda u preventivnom programu zdravstvenog i medicinskog SPA turizma, pa Japanci sa uputom koji im je prepisao njihov lekar mogu otići na terapiju udisanja šumskog vazduha."

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.