Lan, macina trava, vrukuta: kako uspostaviti hormonsku ravnotežu prirodnim putem

Konopljika se preporučuje kod zrelijih žena koje imaju neredovne menstruacije, do macina trava uravnotežuje hormonski ciklus...

Žene su od pamtiveka za svoje probleme pronalazile pomoć u lekovitom bilju od kojeg su pravile čajeve, kupke, pomade, macerate, tinkture i eterična ulja. Većina preparata i načini njihove primene do danas se nisu promenili. Iako su za svaku biljku opisana njena svojstva, dobro bi bilo da se pre upotrebe raspitate kod lekara ili fitoterapeuta koji bi način primene biljke vama najviše odgovarao.

10 mentalnih trikova za lučenje endorfina: evo gde su tajni izvori hormona sreće

KONOPLJIKA (Vitex agnus-castus) od davnina se upotrebljava za otklanjanje menstrualnih tegoba, a postoje i klinički dokazi da oponaša delovanje dopamina, važnog neurotransmitera koji utiče na raspoloženje i seksualnu želju. Ova biljka, takođe, ima pozitivan efekat na otklanjanje depresije, razdražljivosti, anksioznosti i glavobolje. Istraživanja su pokazala da, ako se konstantno uzima tri meseca, konopljika može normalizovati ovulacije i menstrualni ciklus. Upravo je zato korisna i za podsticanje plodnosti, posebno zrelijih žena koje imaju neredovne menstruacije.

LAN (Linum usitatissimum) je dobar izvor fitohormona lignana koji ublažava simptome menopauze i smanjuje rizik pojave raka dojke i srčanih bolesti. Neki dokazi upućuju i na to da podstiče plodnost. Semenke lana sadrže i lignin koji smanjuje rizik nastanka raka dojke i jajnika jer umanjuje aktivnost estrogena, glavnog polnog hormona žene, potencijalnog pokretača malignog rasta.

KURKUMA (Curcuma longa) je poznata po dobrim rezultatima uspostavljanja hormonske ravnoteže kod žena, kao i u borbi protiv mioma materice i raka dojke. Istraživanja pokazuju da kurkuma na rak deluje poput pametnih lekova - prepoznaje i uništava maligne stanice, a pritom ne oštećuje one zdrave.

ŽALFIJA (Salvia officinalis) ublažava simptome menopauze. Čaj od žalfije pomaže kod pojave valunga vrućine i preteranog znojenja, koji su česti u menopauzi. Uz to, pomaže i kod naglih promena raspoloženja.

SLADIĆ (Glycyrrhiza glabra) je zdrava zamena za šećer. Skoro je trideset puta slađi od njega i nema kalorija. Žene ga od davnina koriste kao lekovitu biljku koja može pomoći kod problema sa policističnim jajnicima. Povećava izlučivanje kortizola i estrogena, a smanjuje nivo testosterona i jedan je od glavnih „negativaca" u nastanku policističnih jajnika.

VRKUTA (Alchemilla vulgaris) pomaže kod brojnih ženskih tegoba, od kojih su najzapaženije prevencija pobačaja, jaki izlivi i bolne menstruacije. Vrkuta ima protivupalno i diuretsko delovanje. Lokalno se može primeniti i kod blažih krvarenja, rana i gljivičnih infekcija. Budućim se majkama od trećeg meseca trudnoće preporučuje čaj od vrkute i rusomače. Ako imate problema sa žuči, prilikom konzumiranja ove biljke posavetujte se sa lekarom.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.