Kurkuma u korist zdravlja: 6 "zašto" i 6 "zato"

Kurkuma, poreklom iz jugoistočne Indije, čudotvoran je začin iz porodice đumbira, odličan za naše zdravlje...

Začin koji daje mešavini karija onu divnu zlatnu boju još se ispituje u zapadnjačkoj medicini, ali u drevnoj Indiji odavno su odgovorili na pitanje "zašto kurkuma"...

1. Zato što sprečava napetosti u stomaku i gorušicu.

Studijom sprovedenom 1989. godine naučnici su došli do zaključka kako je dodavanje kurkume jelima, u odnosu na placebo pilule, bilo efikasnije u sprečavanju gorušice i probavnih problema.

Zašto je kurkuma dobra za vaše zdravlje...

2. Zato što sprečava srčani udar.

Kurkumin, jedinjenje koje se nalazi u kurkumi nije odgovorno samo za vedru boju ovog začina, već je i ono što nas može zaštititi od srčanih udara. Naučnici veruju da su antiinflamatorne osobine kurkumina i njegovi antioksidansi odgovorni za smanjenje rizika od ovakvih napada.

3. Zato što odlaže dijabetes.

Prema studiji iz 2012. godine, pacijenti koji su unosili kurkumin su uspešno odložili početak dijabetesa drugog tipa, za razliku od predijabetičara koji su dobili placebo pilule.

kurkuma_u_korist_zdravlja_6_zasto_i_6_zato_2

4. Zato što je odličan u borbi protiv kancera.

Na osnovu rezultata iz laboratorije koja je radila ispitivanja na životinjama, naučnici duboko veruju u blagotvornost kurkume u borbi protiv kancera. Oni su, naime, otkrili kako kurkumin može da ubije ćelije raka, smanji tumor i poboljša efekat hemoterapije (kod životinja). Testiranje efekta ovog jedinjenja kod ljudi je, međutim, i dalje u ranoj fazi.

5. Zato što štiti mozak.

Drugo jedinjenje koje je pronađeno u ovom začinu zove naziva se aromatičnim turmeronom, i ono je povezano sa zdravljem mozga. Naučnici kažu kako ono pomaže pri popravljanju moždanih ćelija kod pacova, što bi moglo potencijalno da pomogne i obolelima od neurodegenerativnih bolesti.

Kurkuma za bolju krvnu sliku...

6. Zato što ublažava bolove u zglobovima.

Pošto kurkumin ima anti-inflamatorna svojstva, on nam može pomoći sa bolnim zglobovima. Istraživanje je pokazalo kako su oboleli od osteoartritisa doživeli veliko olakšanje bolova u zglobovima uz kurkumin, za razliku od onih kojima je bio prepisan ibuprofen.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.