Kratak test od 9 pitanja za otkrivanje adrenalinskog umora: proverite pomoću ovog testa da li patite od sindroma 21. veka

Sindrom 21. veka - ili adrenalinski umor - nije lako prepoznati, ali je Svetska zdravstvena organizacija odlučila da ovom teškom stanju treba posvetiti pažnju - evo testa za lakše otkrivanje tog sindroma.

Sindrom 21. veka izraz je za grupu nespecifičnih siptoma, koji je postao toliko čest u naše vreme da ga je prepoznala i Svetska zdravstvena organizacija. Reč je o stanju koje se još ne svrstava u bolesti, ali se osobe koje od njega pate generalno osećaju veoma loše. U pitanju je - adrenalinski umor!

Ova nuspojava modernog načina života, od koje češće pate žene nego muškarci, javlja se zbog visokog nivoa hormona kortizola koji se pojačano proizvodi u stanjima stresa i uzbuđenosti.

U detinjstvu, nivo kortizola se prirodno podiže ili spušta - u zavisnosti od stanja uzbuđenosti, ali kod mnogih se u odraslom dobu nivo kortizola stalno održava na visokom nivou. I upravo otuda dolazi osećaj stalnog umora. Najveći problem sa ovim sindromom jeste što je njega teško prepoznati i postaviti dijagnozu.

Naime, većina ljudi je neprekidno pod nekim stresom - sve može početi incidentom - razvodom, gubitkom bliske osobe, problemima s novcem - a onda povećana briga rezultira stalno visokim kortizolom. Pored toga, živimo u "telu koje neprekidno radi" - uz kortizol, žlezde prozvode još pedesetak hormona - uključujući i progesteron, estrogen i testosteron.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.