Kopriva, lopuh, neven: kako ublažiti simptome polenske alergije

Alergijske tegobe mogu da poremete svakodnevni život posebno u periodu od proleća do jeseni. Evo kako da ih ublažite na prirodan način...

Kijanje izazvano peckanjem i svrabom sluzokože disajnih organa, curenje iz nosa, crvenilo i suzenje očiju samo su neki od simptoma polenske alergije. Tegobe izazvane povećanom količinom polena u vazduhu najčešće su relativno blage i ne mogu značajno da utiču na zdravlje ali, nažalost, ima i onih kojima se javljaju burne reakcije pa je neophodno da odu kod lekara.

Ako su tegobe blage, ali to ne znači da ne remete svakodnevni život od proleća do jeseni, mogu da pomognu biljni preparati koje preporučuje narodna medicina.

Kopriva (urtica dioica)

Rasprostranjen korov, uspeva na zapuštenim mestima, obodima šuma, obalame reka i potoka, uz ograde... Ima četvorougaonu stabljiku, srcolike i šiljate listove na kratkim peteljkama koji obiluju dlakama iz kojih, ako se vrhovi odlome, izlazi sok koji žari.

Cvetovi su zelenosivi i vise iz lisnih pazuha kao metlice. Sadrži brojne minerale među kojima najviše gvožđa, organske kiseline, alkaloide, tanin, hlorofil, karotin...

Hrana za jači imunitet osoba koje boluju od astme i alergija...

Koristi se: umanjuje simptome polenske alergije smiruje kijanje, curenje iz nosa i svrab u očima

Čaj od lišća

Sa 2 šolje vrele vode poparite 2 kašike lista koprive, sačekajte dva sata, procedite i pijte po pola šolje 4 puta dnevno pre obroka.

Sa 2 šolje vrele vode poparite 50 grama osušenog lišća koprive, poklopite, sačekajte oko sat, procedite i pijte tri puta dnevno pre obroka.

Lopuh ili repuh (Petasites hybridus)

Trajna biljka koja uspeva na oblama potoka i reka, na močvarnom i vlažnom zemljištu i u vlažnim šumama. Ima prizemne, velike i srcolike listova koji su na naličju dlakavi. Cvetovi su na stabljici, crveni ili beli i sakupljeni su u cvasti. Sadrži etarsko ulje, saponine, tanin, sluz, C vitamin, mangan, kalijum i karotin.

Koristi se:

  • protiv oticanja disajnih puteva
  • blokira delovanje histamina koji pospešuje alergijsku reakciju

Od lista i korena

Kašiku osušenog i osušenog lista prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite, sačekajte pola sata, procedite i pijte malim gutljajima tokom dana.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.