BILJKA BESMRTNOSTI - SVAKOG DANA POJEDITE 1 KAŠIČICU OVOG ZAČINA: Sadrži vitamin C, gvožđe, magnezijum i leči mnoga oboljenja

Legende ispredaju da komorač daruje besmrtnost. U grčkoj mitologiji postoji verovanje da je Prometej od bogova ukrao vatru, sakrivši je u šuplju stabljiku komorača...

Komorač (Foeniculum vuglaris) je mediteranska višegodišnja biljka iz porodice peršuna i vekovima je u upotrebi kako u kulinarskim đakonijama, tako i u medicinske svrhe. Raste divlje u oblasti Sredozemnog mora, ali se i komercijalno uzgaja.

Biljka se sastoji od lukovice, stabljika, listova, cvetova i semena i svi delovi su jestivi. Ona je jedna od četiri biljke koja daruje jestivu začinsku biljku i začinsko seme (ostale su korijander, mirođija i grčko seme). Seme komorača spada u grupu začina koji hlade. Ima slatkast, pomalo jedak ukus koji podseća na ukus semena anisa. Odličan je izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.

Pročitajte još:

Čaj koji podstiče mršavljenje i sprečava nadimanje: ovaj moćan napitak čini čuda za metabolizam (RECEPT)

Čaj od komorača za bolje varenje i kvalitetnije majčino mleko

U ajurvedi se smatra da je seme komorača jedno od najboljih začina za varenje koje osnažuje agni (digestivnu vatru), smanjuje nadimanje i zaustavlja grčeve. Zbog ovih svojstava nalazi se u raznim čajnim mešavinama, pa se čak preporučuje i kao blagi napitak za bebe koje pate od grčeva.

Prema ajurvedskom receptu, posle jela konzumirajte jednu kašičicu pečenog semena komorača. Za probleme sa bešikom, savetuje se čaj sa semenom korijandera, a dobar je i kao smirujući tonik za nerve. Tradicionalna kineska medicina na sličan način promoviše upotrebu semena komorača, ističući da reguliše či i harmonizuje rad stomaka i poboljšava apetit.

Kroz istoriju, doktori TKM su ga koristili u toplim oblogama kod zmijskih ujeda, kod bolne ušne duplje ili kao komprese za stomak kod bolova. Posle porođaja se majkama preporučuje čaj od komorača sa malo cimeta radi stimulisanja laktacije. S obzirom na to da seme ima stimulativna dejstva, TKM doktori savetuju da se konzumira ujutru u malim količinama, a trudnice treba da ga izbegavaju zato što stimuliše matericu. Energetski, komorač je odličan za naš duh, posebno za onaj deo nas kojem nedostaje samo ljubavi. Povoljno utiče na korenu (prvu), sakralnu (drugu) i srčanu (cetvrtu) čakru.

Napitak od peršuna i limuna obara holesterol i topi masne naslageNapitak od peršuna i limuna obara holesterol i topi masne naslagePeršun sadrži dve grupe jedinstvenih sastojaka: aromatična ulja zbog kojih tako snažno miriše i flavonoide koji zajednički…

Seme komorača je nezaobilazan sastojak u kineskoj mešavini 5 zacina, nekim indijskim mešavinama i naširoko se koristi u kuhinjama Bliskog istoka i Mediterana. U indijskim i pakistanskim restoranima se tradicionalno služi na kraju jela, ne samo zarad boljeg varenja, nego i kao osveživač daha.

Predloge kako možete uključiti komorač u svoju ishranu možete pogledati ovde.

Izvor: Lovesensa

Jelena Belgrave

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.