Koliko je moćna kamilica: bakin čaj koji regeneriše organizam

Kamilica ima lekovita svojstva i pomaže kod brojnih tegoba, a evo i novih saznanja u vezi sa ovom biljkom.

Pre nego što vaš omiljeni negujući proizvod ulepša vašu kožu, na njegovom osmišljavanju rade kozmetički hemičari poput Dubravke Gabrić. Inspiraciju crpi iz potreba sopstvene kože, a formule za negujuće proizvode iz spoja prirode i nauke. Njena omiljena biljka je kamilica, koja nežan izgled kompenzuje snažnim isceljujućim delovanjem – toliko moćnim da se trenutno ispituje njeno regenerativno delovanje na suvu i nadraženu kožu tokom i nakon terapije zračenja.

Zašto kamilica ima važno značenje u mom životu? Često sama postavim to pitanje, a kada malo bolje razmislim, znam da ljubav prema tim cvetićima predivnog mirisa nosim još iz detinjstva. Ta čarobna jednogodišnja biljka raste na njivama, među žitaricama, a uzgaja se i u vrtovima. Dobro je poznata biljka naših baka, koje su, ako ništa drugo, znale da skuvaju i dobar čaj od kamilice – napitak koji pomaže kod nesanica ili bolova u stomaku. Istorija lekovitosti.

Da li znate šta je lekovita svila: isceljujuće moći kukuruzaDa li znate šta je lekovita svila: isceljujuće moći kukuruzaKukuruz je biljka koja koju rado viđamo na trpezi, a evo i koje koristi donosi našem organizmu.

Osim zelenog čaja koji obožavam, čaj od kamilice je moj omiljeni večernji napitak koji pripremam za relaksaciju nakon napornog radnog dana – uživam u njemu uz film ili dobru knjigu. Osim toga, ta šoljica mirisnog napitka vraća me u detinjstvo, setim se bake koja je u kuhinji uvek imala osušene cvetiće kamilice. I tako kreće moje upoznavanje sa tom čarobnicom, kako je od milja zovem.

Kamilica potiče iz biljne porodice glavočika (Asteraceae). Voli sunce pa raste na suvim i toplim područjima. Cvet joj je posebno prijatnog mirisa. Ubraja se u lekovito bilje još od davnina. Njena upotreba u narodnoj medicini seže daleko u istoriju – još su Egipćani i Grci dobro poznavali njena lekovita svojstva i delovanje, tako je Plinije i Dioskorid spominju kao najvažniju lekovitu biljku.

Od kamilice se koriste njene cvetne glavice i eterično ulje (Chamomillae aetheroleum). U novije vreme, zahvaljujući napretku nauke, možemo se pohvaliti još jednim novim proizvodom od kamilice – CO2 ekstraktom, dobijenim ekstrakcijom ugljen dioksidom. Moj omiljeni deo kamilice su eterična ulja i CO2 ekstrakt.

Biljka koja smanjuje lučenje hormona stresa: pomaže kod nesanice i anksioznostiBiljka koja smanjuje lučenje hormona stresa: pomaže kod nesanice i anksioznostiSaznajte kako vam Ashwagandha može poboljšati zdravlje i zašto je treba koristiti.

Prvo što me je privuklo eteričnom ulju nemačke kamilice (Chamomilla recutita (L.) rauchert) je njegova intenzivna plava boja pa sam istraživala njegove mogućnosti. Tam­noplava boja potiče od blagotvornog jedinjenja seskviterpena kamazulena. Uz to, ulje sadrži i druge elemente, kao što su bisabolol i bisabolol-oksid, koji zajedno imaju izrazito jako protivupalno dejstvo, čak i u vrlo niskoj koncentraciji.

Te karakteristike eteričnog ulja nemačke kamilice navele su me na saradnju sa kolegama u KBC-u Osijek, sa kojima pokušavam da kreiram topički proizvod koji će služiti kao pomoć onkološkim pacijentima za regeneraciju kože izložene terapijskom zračenju. Tako ćemo moći da potvrdimo najvažnije svojstvo eteričnog ulja nemačke kamilice, a to je njegovo snažano protivupalno i regenerativno dejstvo na oštećenu, suvu i nadraženu kožu. Istraživanje je tek na početku, ali se nadamo dobrim rezultatima.

Koliko je moćna ta biljčica pokazuje i podatak da njen CO2 eks­trakt, zahvaljujući matricinu, ima čak višestruko snažnije protivupalno delovanje od eteričnog ulja! Kada je o kozmetici reč, dodaje se u koncentrisane preparate kao što su uljni busteri i serumi za negu lica.

Sada i sami možete zaključiti zašto sam odabrala upravo kamilicu kao svoju omiljenu biljku i posvetila joj brojna istraživanja. Ako je volite, uživajte u njoj. Neka vas privuku njen miris i blagotvorno delovanje. Pijte čaj od cvetova ili ih koristite za negu tela. Njene osušene, mirisne glavice mogu poslužiti kao izvrstan prirodni piling koji možete vrlo jednostavno da napravite.

Cvetiće kamilice rastrljajte u avanu, lagano ih usitnite pa pomešajte sa odgovarajućom količinom macerata nevena i to je to – tretman može da počne. Ovaj piling je vrlo blag, može se koristiti i za lice i za telo, za sve tipove kože. Od cvetova kamilice možete napraviti i obloge i kupke. Njihovo najizraženije delovanje je antiseptično i protivupalno pa mogu pomoći u tretmanu većine kožnih upalnih procesa, ujedno će delovati protiv bolova, nesanice i nervoze, a odlični su za negu osetljive kože.

Izvor: Lovesensa

Dubravka Gabrić

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.