Starenje kože i ishrana: koji znakovi na koži otkrivaju da jedete previše šećera

Preteran unos šećera u svakodnevnoj ishrani može prouzrokovati brojne zdravstvene probleme i učiniti da vam koža brže stari. Evo znakova koji ukazuju na to da ste preterali sa šećerom.

Tipični simptomi koji otkrivaju da jedete previše šećera su bore na čelu, opuštena koža ispod očiju, ispijen izgled, stanjena i bleda koža, bolne akne i bubuljice po celom licu.

Ako vaša ishrana obiluje šećerima i rafiniranim ugljikohidratima koji se u telu brzo pretvaraju u šećere, koža se neprestano bori da ostane mlada. Problem je u tome što šećeri uzrokuju proces glikozilacije: molekuli šećera vežu se na elastična proteinska vlakna, pri čemu se umrežavaju u krutu strukturu i time umanjuju efikasnost elastina i kolagena te ubrzavaju njihovo propadanje.

Zbog toga je koža opuštena i tanka (pogotovo ispod očiju), a bore i linije su vidljivije, i to uglavnom na čelu jer je, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, to područje lica povezano s probavom.

Tipični simptomi preosetljivosti na gluten: koji znakovi na koži otkrivaju intoleranciju na gluten

Previše šećera može uticati i na distribuciju masnoća pa lice ljubitelja slatkog može izgledati ispijeno jer potkožno tkivo gubi masnoću koja mu daje punoću. Osim tih tipičnih simptoma, ten može biti bled ili sivkasto-žućkast jer šećer podiže nivo insulina, koji pak može prouzrokovati pretjerano lučenje kortizola.

Budući da taj hormon stresa zapoveda organizmu da preusmeri energiju u ispunjavanje drugih zadataka, krvne žile ispod kože lica se stežu pa je koža bleda. Nagla povećanja nivoa insulina mogu dodatno opteretiti nadbubrežnu žlezdu, koja, među ostalim, kontroliše rast obrva. Stoga, tanke i retke obrve mogu upozoravati na probleme s tom žlezdom.

Čak i ako samo upola smanjite unos slatkog na tenu ćete primetiti velike promene. Za najbolje rezultate potpuno prestanite jesti slatkiše, rafinirane ugljikohidrate i prerađenu hranu.

koji_znakovi_na_kozi_otkrivaju_da_jedete_previse_secera_2

Izvor: Sensa Klub

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.