Koje osobe su sklone psihosomatskim oboljenjima: ove osobe imaju najveći rizik

Saznajte da li ste skloni psihosmatskim oboljenjima - niko nije u potpunosti imun!

Da li je svaki čovek u određenom trenutku svog života sklon psihosomatici ili postoje određeni tipovi ličnosti i stresnih situacija koje provociraju ovakvu vrstu tegoba?

Možemo reći da niko nije potpuno imun na psihosomatsko oboljenje u smislu da ne postoji mogućnost da se ono razvije. Ali postoje ljudi koji su skloniji tome, po svojoj predispoziciji, ali i psihološkom sklopu ličnosti. Generalno, ukoliko se psihološki zadaci ne ispunjavaju psihološkim mehanizmima, ukoliko se unutrašnja tenzija i konflikti, dugotrajne neprijatne ili intenzivne emocije ne obrađuju psihološkim mehanizmima na adekvatan način, telesni nivo se prekomerno troši, pa određeni organi, ili sistem organa, trpe štetu koja prerasta u manifestaciju poremećaja ili oboljenja.

Koja oboljenja spadaju u psihosomatska: evo šta nam telo i um poručujuKoja oboljenja spadaju u psihosomatska: evo šta nam telo i um poručujuKoja oboljenja spadaju u psihosomatska i šta nam ona poručuju?

Određeni tipovi ličnosti imaju i svoje slabe tačke, tendencije u ponašanju i emocijama, pa se za njih vezuje i određena simptomatologija. Najčešće se u istraživanjima u ovom kontekstu pominje tip A ličnosti, karakter koji je takmičarski nastrojen, ambiciozan, energičan, vredan, radan i odgovoran, ali njihova nemogućnost da adekvatno i uvremenjeno ispolje ljutnju dovode do trpljenja, ključanja, a zatim eksplozivnog ispoljavanja ljutnje, što je obično na neprimeren način učinjeno, nakon čega sledi kajanje.

Ovaj tip ličnosti se najčešće može naći na koronarnim odeljenjima i kod osoba koje imaju hipertenziju, povišeni holesterol, pojačano lučenje želudačne kiseline, čir na želucu. Tako su i drugi tipovi ličnosti skloni razvoju određenih oboljenja, a svima je zajedničko da se preventiva sastoji u razvoju mehanizama i sposobnosti za adekvatnu obradu i ispoljavanje emocija.

Izvor: Sensa

Marija Zatezalo

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

13/06/2020 Sandra Pusica
Pozdrav svim gradanima Hrvatske i šire. Moje ime je gospoda Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljiva svjedocanstva o tome kako sam dobila zajam od 150,000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospoda Dora Wealth da ona daje zajam s kamatnom stopom od 2% ona daje sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugorocnih zajmova,poslovni zajam i kratkorocni zajam itd. Ako ste zainteresirani za dobivanje zajma, sigurno se možete obratiti njime izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com Hvala vam na vašem vremenu dok citate.