Koje namirnice možete bezbedno da zamrzavate?

Sveže namirnice, kao i gotova jela, skladištimo u zamrzivač u za to predviđenim kesicama ili posudicama. Temperatura u zamrzivaču trebalo bi da bude -18°C. Zamrzavanjem se ne uništavaju sve štetne bakterije, ali se njihov razvoj zaustavlja do trenutka kad namirnicu odmrznemo i upotrebimo.

Veliki udeo sadržaja orašastih plodova i semenki čine masnoće, ove namirnice odlično podnose zamrzavanje. Ako imate veće zalihe oraha, badema, lešnika, suncokreta itd, mnogo je bolje da višak zamrznete nego da rizikujete da dugotrajnim stajanjem užegnu.

Ako krećete na put, a u frižideru imate sveža jaja koja niste stigli da potrošite, možete da ih zamrznete, ali bez ljuske, u čvrsto zatvorenim posudicama. Belance najbolje podnosi zamrzavanje, a nakon odmrzavanja samo će malo slabije da se peni od svežih belanaca. Ali žumanca ili razmućena cela jaja su osetljivija.

5 namirnica koje nikako ne biste smeli da jedete na prazan želudac: neke od njih su veoma zdrave, ali ih izbegavajte ujutru5 namirnica koje nikako ne biste smeli da jedete na prazan želudac: neke od njih su veoma zdrave, ali ih izbegavajte ujutruPet stvari koje bi trebalo da izbegavate kao prvi dnevni obrok.

Belančevine iz žumanca zamrzavanjem postaju želatinaste i takve ostaju i nakon odmrzavanja pa se zbog toga žumanca ne ne mogu koristiti za mešanje sa drugim namirnicama. Da biste to izbegli, u žumance ili razmućena jaja pre zamrzavanja umutite so ili šećer, u zavisnosti od toga za šta ćete nakon odmrzavanja da ih koristite. Na jedno žumance dodaje se 1/8 kašičice soli ili ½ kašičice šećera. Cela kuvana jaja nije preporučljivo zamrzavati jer skuvano belance ostaje tvrdo i nakon zamrzavanja, ali skuvano žumance može da se zamrzne pa nakon odmrzavanja odmah iskoristi za pravljenje preliva i sosova, kao i u hladnim salatama.

Ovo su najbolji prirodni diuretici: kako da se oslobodite viška tečnosti u teluOvo su najbolji prirodni diuretici: kako da se oslobodite viška tečnosti u teluZa razliku od industrijski prerađene hrane (pre)pune masnoća, soli i šećera, koji podstiču zadržavanje tečnosti i otpadnih…

Pečene palačinke i gotove tortilje mogu da se zamrznu svaka zasebno, a možete da zamrznete i višak smese za palačinke za naknadno korišćenje. Gotovi biskvitni kolači, mafini i keks takođe dobro podnose zamrzavanje. Da se ne bi međusobno zalepili, potrebno je da ih poređate na podlogu i stavite u zamrzivač da se stvrdnu, a nakon toga rasporedite ih u porcije u kesice ili adekvatne posude pa vratite u zamrzivač. Testo za picu koje želite da zamrznete, nakon dizanja stavite u frižider na nekoliko sati pa ga nakon toga obmotajte providnom folijom i u kesici zamrznite.

Izvor: Sensa

Dunja Gulin

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.