Koje emocije dovode do raka jajnika i materice i kako holistička ginekologija može da pomogne

Intimna nega žene počinje mnogo dalje od medikamenata - u srcu i mislima, što holistička ginekologija posmatra i isceljuje.

Žene su vekovima zarobljavane, proganjane, zabranjivane, isključivane iz društva, omalovažavane i tretirane kao predmet i kao roba. I danas, u nekoj sobi, u stanu, sedi, šćućurena, povučena u sebe, ponižena i izolovana neka žena, kojoj je uskraćeno pravo da se obrazuje, da radi, da voli, da bude svoja, da bude ono što prirodno jeste.

Mnogima od nas ovde to nije uskraćeno. Nismo prinuđene da nosimo verska obeležja, da budemo vlasništvo muževa, da ćutimo i nemamo pravo na glas ni pravo na život. Ipak, iako smo naizgled slobodne, naša tela nam poručuju drugačije.

"Nažalost, prvi smo u Evropi po oboljevanju od kancera grlića materice i dojke", kaže dr Slavica Vasiljević, ginekolog, praktičar kineske tradicionalne medicine i akupunkturolog.

"I ove bolesti su fizička manifestacije veoma kompleksnih individualnih stanja ali i kolektivnog - u našoj domovini predugo traje kriza, preživeli smo bombardovanje i nada da će biti "bolje" teško dopire do našeg uma. U takvoj situaciji dobro je delati na individualnom nivou - ako ne možemo da promenimo svet, možemo promeniti sebe i svoje drage na bolje, naći vremena i ako ga nema, čuvati svoju porodicu i prijatelje, u svakom dešavanju videti dobro i kad je teško, izvući pouku. Negovati sve što je istinito, lepo i dobro, imati samilosti, pokajati se iskreno, oprostiti ali i priznati grešku, pokazati emociju i dobru i lošu, reći otvoreno ono što vas muči onome ko je uzrok vaše muke, isplakati se. Meditacija i molitva takođe pomažu! Na kraju sa sobom nosimo samo naša dobra dela, to treba znati kad toliko jurimo za mnogim stvarima koje nam možda i nisu potrebne".

Već iz ovih reči, jasno je da dr Slavica nije običan ginekolog, koji će vam iznova i iznova prepisivati antibiotike, koji vas neće saslušati niti obratiti pažnju na vas i za kog nećete biti samo još jedan pacijent u nizu. To je zbog toga što dr Slavica praktikuje holističku ginekologiju, koja ne leči samo bolest ili određeni organ, već osobu u celini, imajući u vidu nedeljivost njenog psihičkog i fizičkog tela.

Dr Slavica je završila je Medicinski fakultet u Beogradu, edukaciju iz akupunkture i tradicionalne medicine je imala tri semestra na Medicinskiom fakultetu u Beogradu (škola Ujedinjenih nacija za mir i razvoj), a zatim praktični deo u Pekingu, i specijalizovala se iz ginekologije i akušerstva. Izabrala je privatnu praksu jer joj daje mogućnost da se posveti pacijentu i da ga sluša. "Mnogo toga će mi pacijent reći pre pregleda", kaže dr Slavica. "Onda tragam za uzrokom a ne lečim samo posledicu. Lek može biti i razgovor i prilika da nešto naučimo - ja pacijentkinju i ona mene. Važno je poverenje, odanost, dostupnost i toplina uz stručnost koju razmenjujemo. Da pričamo o preventivi i tome kako sačuvati reproduktivno zdravlje".

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.