Koja vrsta energije vam nedostaje i kako uspostaviti balans u telu uz pomoć kineske medicine

Otkrijte da li je, prema kineskoj medicini, vaša energija u ravnoteži i organizujte svoje dnevne navike u skladu sa tim.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, svi smo sazdani od različitih vrsta energija koje moraju biti u ravnoteži da bismo bili potpuno zdravi. Nedostaje li nam određene vrste energije, vežbanje može postati zamorno, neefikasno pa čak i nemoguće. Otkrijte kako telu vratiti snagu.

Voda, Vatra, Drvo, Zemlja i Metal: koji je vaš element po kineskoj medicini i kako da otkrijete da li ga imate dovoljno

Za tradicionalnu kinesku medicinu zdravlje i ravnoteža zavise od pravilnog funkcionisanja energetskog sistema u telu, tj. mreže meridijana -i uravnoteženosti različitih vrsta energije koje se kreću tim sistemom. U kineskoj metafizici poznajemo pet vrsta energija koje protiču našim meridijanima, tj. energetskim sistemom - vatra, voda, zemlja, drvo i metal, a to su elementi koji odgovaraju temeljnim energijama od kojih je satkana priroda.

Svaka od spomenutih vrsta energije napaja po jedan od sistema meridijana - vatra srčani, voda bubrežni, zemlja slezinski, drvo jetreni, a metal napaja sistem plućnog meridijana. Da bismo imali dobre rezultate vežbanja - dobro se osećali, bili zdraviji i imali više energije - važno je razumeti da svaki oblik aktivnosti pojačava jednu vrstu energije. Ako ojačavamo onu vrstu energije koja nam nedostaje, tada uravnotežujemo svoj energetski sistem i telo u celini bolje radi.


No, valja biti na oprezu jer ako je telo u neravnoteži, biraćemo najčešće upravo onu aktivnost koja će tu neravnotežu još dodatno hraniti. Osoba koja u svom energetskom sistemu ima previše vatre upravo će birati sportsku aktivnost koja još više ističe taj element u telu.

Naime, kad u nama postoji značajniji disbalans, na njega ćemo se toliko naviknuti da će nam se početi činiti kako je on naša „prirodna ravnoteža". Zato ćemo onu energiju koja bi nam pomogla i zapravo nas uravnotežila odbijati jer će nam se činiti „neprirodnom", neugodnom i stranom. Po principu poznatog, privlačiće nas upravo onaj element kog imamo i previše.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.