Kineski biološki sat: proverite zdravlje svojih organa

Kineski sat donosi i savete šta da radite i kako da reagujete u određeno doba dana!

Drevna kineska medicina stvorila je kineski biološki ili telesni sat koji vam može pomoći da saznate u kakvom vam je stanju organizam i koji organi ne rade kako bi trebali. Kineski biološki sat pokazuje intervale u kojima energija cirkuliše kroz telo i nivo najveće energije u nekom području svaka dva sata. Ako s tim delom organizma imate probleme, u to doba dana osetićete simptome.

Sveukupno postoji 12 meridijana, od kojih svaki pripada nekom većem organu, a ti organi su: pluća, debelo crevo, želudac, slezina, srce, tanko crevo, mokraćna bešika, područje oko srca, bubrezi, dvanaestopalačno crevo, žučna kesa i jetra.

Hrana koja smanjuje rizik od raka dojke: nutricionista otkriva koje namirnice sprečavaju pojavu bolestiHrana koja smanjuje rizik od raka dojke: nutricionista otkriva koje namirnice sprečavaju pojavu bolestiSistem odbrane od slobodnih radikala nalazimo u antioksidansima, koji štite zdrave ćelije i pomažu telu da izluči štetne materije.

Meridijani deluju na 24 sata, podeljeni na 12 dvosatnih intervala. Zbog toga lekari u Kini svoje pacijente prvo pitaju u koje doba dana su osetili simptome. Na temelju tog podatka lekar može da zna šta je uzrok zdravstvenog problema. Pratite svoj biološki sat i zapišite vreme dana kada osetite simptome. Takođe, zabeležite vreme dana kada imate najviše energije i u koliko se sati budite noću, što takođe može upućivati na problem u određenom delu tela.

Tokom maksimalne aktivnosti određeni organ radi ''punom parom''. Ako osetite bol u području određenog organa u vreme kada bi on trebalo maksimalno da radi (na primer u području jetre u 2 sata ujutro) to ukazuje na mogućnost postojanja problema s tim organom.

Vreme maksimalne aktivnosti organa:

1 – 3 sata: jetra
3 – 5 sati: pluća
5 – 7 sati: debelo crevo
7 – 9 sati: želudac
9 – 11 sati: slezina, gušterača
11 – 13 sati: srce
13 – 15 sati: tanko crevo
15 – 17 sati: mokraćni mehur
17 – 19 sati: bubrezi
19 – 21 sat: predeo oko srca
21 – 23 sata: dvanaestopalačno crevo
23 – 1 sat: žučna kesa

Vreme minimalne aktivnosti, odnosno odmaranja organa:

1 – 3 sata: tanko crevo
3 – 5: mokraćni mehur
5 – 7 sati: bubrezi
7 – 9 sati: predeo oko srca
9 – 11 sati: dvanaestopalačno crevo
11 – 13 sati. žučna kesa
13 – 15 sati: jetra
15 – 17 sati: pluća
17 – 19 sati. debelo crevo
19 – 21 sat: želudac
21 – 23 sata: slezina, gušterača
23 – 1 sat: srce

Kineski sat donosi i savete šta da radite i kako da reagujete u određeno doba dana:

1. Između 11 i 13 sati najbolje je jesti ručak i družiti se. Uživajte u razgovoru s ljudima, povežite se s njima, sarađujte i ponudite im pomoć. Ručak neka bude balansiran i ne previše zasitan.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.