Kineska tradicionalna medicina: 9 pravila TAO detoksa i dobrog varenja digestivnom vatrom

Tao detoksom poboljšaćemo zdravlje, a telo će izgledati vitkije i zategnutije...

Prvi lekari u staroj Kini su bili kuvari. Oni su poznavali i tajne akupunkture, meditacije i masaže. Kod njih su Kinezi išli preventivno pokušavajući da nađu balans između dve energije prirode, jin i jang, tj. dugo traženi „srednji put" (zlatnu sredinu). Iako po taoizmu svaki čovek ima svoju energiju, kao i poseban put, način ishrane kojeg bi trebalo da se pridržava, mesta gde bi trebalo da živi, doba dana koji mu najviše prija, ipak postoje neki opšti principi koji većini ljudi mogu doneti dosta dobrog, piše Elle.

Namirnice koje unosimo nam daju vitalnost i energiju za pet glavnih funkcija u organizmu koje vrše: jetra, slezina i pankreas, srce, pluća i bubrezi. Po taoizmu svaka hrana nosi određenu energiju, računajući i njenu temperaturu. Sve to služi da bi se uspostavio balans u organizmu. Tip hrane, način prerade i začini koji se upotrebljavaju utiču na fizičku konstituciju i temperament čoveka. Fundamentalni princip varenja po taoizmu je takozvana digestivna vatra. Stomak se posmatra kao jedan veliki lonac koji vari hranu na 38 °C.

Doktorka Bo Sjuhua: Tajne dijagnoze i tretmana u kineskoj medicini...

U odnosu na temperament pojedinca vatra je jača ili slabija, a ako ishrana nije odgovarajuća, dolazi do disbalansa. I to je upravo ono po čemu je taoistička ishrana interesantna u borbi protiv viška kilograma. Ako jedemo previše ili neodgovarajuću hranu, telo sagoreva više energije. Tada je prinuđeno da radi na višoj temperaturi i tako stari brže. Poznato je da vatra koristi kiseonik da bi gorela, a ako se konzumiraju namirnice koje sadrže antioksidanse, to pomaže organizmu da smanji upotrebu energije. Ipak, ne treba zaboraviti balans: previše antioksidanasa je takođe loše, jer telo neće upotrebljavati dovoljno energije. Iako su neke namirnice bolje, odnosno, kvalitetnije od drugih, nijedna od njih nije samostalno dovoljna za zdrav i ceo život.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.