Kineska medicina savetuje šta treba a šta ne treba da radite u proleće: kako se pokreće a kako tonifikuje energija

Kao i sve drugo u kineskoj medicini, i pokretanje i tonifikovanje moraju biti u balansu.

Ovo su najbolji dani u godini da POKRENETE svoju energiju.

I najlošiji dani da TONIFIKUJETE svoju energiju.

Tačnije, da je tonifikujete, a da je ne pokrenete.

Mada i dalje aktuelan, ovaj tekst je prvobitno planiran (i većim delom bio spreman) da bude objavljen na dan prolećne ravnodnevice. Ipak nisam stigao da ga završim, najviše zbog seminara akupunkture koji mi je okupirao kompletno vreme i pažnju - ali sam zato u naletu inspiracije napisao zanimljiv tekst o akupunkturi, tako da je on sledeći na redu, čim ga konačno uobličim.

*

Proleće pripada elementu "drveta", koje simbolizuje rast, razvoj, grananje, potencijal za davanje plodova.

JETRA je organ koji se vezuje za ovo doba. Kao i u konvencionalnoj medicini, ona i u kineskoj obavlja mnogo različitih funkcija. Qi jetre je između ostalog zadužen da:

  • Pokreće Qi u sve delove tela.
  • Distribuira krv i tečnosti u telu.
  • Kontroliše elemenat "zemlje", slezine i želuca, i blisko je povezan sa lučenjem žuči.
  • Reguliše osećanja. Slaba jetra može dovesti do a) stagnacije krvi i energije koje dovede do depresije b) iznenadnog podizanja energije jetre nagore i time naglih izliva besa. Zato, ako pogledamo originalne klasične tekstove, ispravnije je naglasiti da slaba jetra dovodi lako do besa, umesto onoga što danas češće u vezi sa ovim vidimo, da previše besa šteti jetri.
  • Pokrene jajne ćelije i spermatozoide (za njihovo skladištenje odgovoran je Qi bubrega). Kod žena je naročito naglašena ova funkcija i zato se kaže "Kod žena je u jetri smeštena prenatalna energija"(umesto u bubrezima, za koje se obično vezuje prenatalni Qi).
  • Upravlja skladištenjem krvi. Prilagođava količinu krvi u odnosu na potrebe tela - na primer, noću se krv povlači u jetru, jer su potrebe organizma smanjene. Qi jetre ima i funkciju da spreči izlivanje krvi.
  • Bude izvorište menstruacije. Jetra je "Okean krvi" i meridijan jetre, uz Chong meridijan upravlja menstruacijom. Ako je kanal jetre neispunjen, može doći do smanjene menstruacije ili potpunog prestanka.
  • Upravlja tetivama u telu, ispoljava se preko očiju, telesna "tečnost" za koju je vezana su suze.

Kao i sve drugo u kineskoj medicini, i pokretanje i tonifikovanje moraju biti u balansu.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.