KETO DIJETA poboljšava metabolizam ćelija: recite NE ugljenim hidratima i šećeru, a DA zdravim mastima

Kako na telo utiče Ketogena dijeta - ishrana koja sve više privlači pažnju!

Paleo dijeta, Etkinsonova dijeta, tečna dijeta, povremeni post, 5:2, raw ishrana… Živimo u izobilju svakojake vrste, a u tome ne zaostaju ni dijete, tj. različiti načini ishrane koji nam obećavaju ovakve ili onakve fantastične rezultate. Jedna od poslednjih koja obuzima pažnju javnosti jeste keto dijeta i nekoliko njenih varijanti. Šta je zapravo keto dijeta i zašto su te sićušne mitohondrije toliko važne pokušaćemo da objasnimo, a vama prepuštamo konačnu odluku o kreiranju svog plana ishrane.

Hrana i njen uticaj na čovekovo zdravlje su tokom celog 20. veka predmeti brojnih naučnih i medicinskih istraživanja. Neosporno je da se životni vek čoveka produžio, ali je isto tako očigledno da se i kvalitet njegovog zdravlja promenio. Kako je civilizacija hrabro istraživala i menjala načine na koje obrađujemo zemlju i gajimo stoku, dobijali smo sve više dostupne hrane, ali i njene najrazličitije podvrste i upakovane varijante. Shvatili smo da zbog šećera sve ima lepši ukus, da možemo da hidrogenizujemo biljne masti i da produžimo život hrane na policama, otkrili smo izobilje aditiva, emulgatora, pesticida i dodataka koji hranu čine ukusnijom, svežijom, privlačnijom i jeftinijom.

Japanska vodena dijeta - čudesna za mršavljenje: uradite ovo svakog jutra i sagorite masne naslageJapanska vodena dijeta - čudesna za mršavljenje: uradite ovo svakog jutra i sagorite masne naslageZdrava i efikasna - japanska vodena dijeta je idealan trik za mršavljenje! Evo šta treba da uradite svakog jutra...

Našim telima je neophodna energija koju dobijamo iz hrane i ako se ne pitamo mnogo o kvalitetu života i vitalnosti, nećemo se mnogo pitati ni o kvalitetu i vrsti namirnica koje koristimo u svakodnevnoj ishrani. Naravno, na našu ishranu često utiču državne preporuke koje se dobijaju na osnovu istraživanja respektabilnih institucija, pa tako u jednom periodu jaja nisu bila zdrava, punomasno mleko je bilo ozbiljan dijetetski no-no, a meso nećemo ni da pominjemo, ono je ozbiljan predmet kontraverzi. Međutim, nauka napreduje, istraživanja se stalno sprovode i preporuke i trendovi u ishrani se menjaju na svakih nekoliko godina ili decenija, u zavisnosti od podataka ili dokaza koji se sakupe. Isto tako, često ćemo nakon pročitanog članka u medijima, pomalo fatalistički uzviknuti da više zaista ne znamo šta je uopšte zdravo i šta da jedemo. No, važno je ne klonuti duhom i ne uzimati egzaltirane izjave o nepogrešivosti neke dijete zdravo za gotovo. Takođe, preporuka je da ostanemo obazrivi i, kada se priča o štetnosti mnogih namirnica, da uvedemo kritičko prosuđivanje u normalan tok svakodnevne obrade informacija. Ukoliko ste osoba prosečno dobrog zdravlja bez nekih većih odstupanja, možda je najvažnija i najbolja preporuka umerenost i pažljiv odabir sezonskih namirnica u skladu sa potrebama organizma.

Mitohondrije i ketoni

Ketogene dijete se baziraju na smanjenom unosu ugljenih hidrata i šećera, a na povećanom unosu zdravih masti. Jedna od varijanti keto dijete je i čuvena Etkinsonova dijeta, koja se zasnivala na preporukama o unosu minimalnih količina ugljenih hidrata, a povećanom unosu masti i proteina. Glavna prednost ketogenih dijeta jeste u tome što poboljšavaju metabolizam ćelija i funkciju mitohondrija. Budući da je širok spektar oboljenja uzrokovan upravo oštećenim ćelijskim metabolizmom, nije ni čudo što se kao jedno od pomoćnih rešenja u mnogim terapijama nazire upravo u promeni načina ishrane.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.