Kako sprečiti bolest endokrinog sistema: ova hrana čuva zdravlje važnih žlezda

Endokrine žlezde utiču na metabolizam, reprodukciju, spavanje, krvni pritisak i zdravlje srca. Evo koje namirnice treba redovno da jedete kako biste sačuvali zdravlje žlezda...

Endokrini sistem čine žlezde koje oslobađaju hormone i koje su rasprostranjenne po telu, piše Lovesensa.

To su pinealna žlezda, hipotalamus, hipofiza, tiroidna, paratiroidna žlezda, timus, nadbubrežna žlezda, pankreas, jajnici i testisi.

Endokrine žlezde utiču na metabolizam, reprodukciju, spavanje, krvni pritisak i zdravlje srca. Kao vid najbolje prevencije bolesti endokrinog sistema, važno je da promenite način ishrane i konzumirate namirnice koje su presudne za održavanje žlezda zdravim.

DETOKS DIJETA - OČISTITE TELO ZA SAMO 1 DAN: izbacuje toksine iz organizma, pomaže kod viška tečnosti i podstiče mršavljenjeDETOKS DIJETA - OČISTITE TELO ZA SAMO 1 DAN: izbacuje toksine iz organizma, pomaže kod viška tečnosti i podstiče mršavljenjeJednostavna detoks dijeta od samo 1 dan - resetuje se telo, skidaju se kilogrami i izbacuju se otrovi iz organizma...

Evo koju hranu treba da jedete:

1. Štitna žlezda

Vitamin D pomaže da se kontroliše produkcija hormona štitne žlezde. Zato je važno da jedete namirnice bogate vitaminom D, kao što je ulje od jetre bakalara, organska jaja, mlečne proizvode, žitarice, pečurke i riblje ulje. Takođe, selen je vrlo važan za rad štitne žlezde, pa treba jesti brazilski orah, tunu, sardine, škampe, školjke i losos. Jod je takođe neophodan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde, a namirnice koje sadrže jod su: žitarice od celog zrna, losos, bakalar, jogurt.

2. Nadbubrežna žllezda

Istraživanje nutricionista sprovedeno 2009. godine dokazalo je da za zdravlje nadbubrežne žlezde treba jesti protivupalne namirnice. Preporučuje se svakog dana da jedete voće i povrće, žitarice od celog zrna, orašaste plodove, semenke, mahunarke i ribu.

3. Hipotalamus

Stručnjaci ističu da za zdravlje hipotalamusa treba izbegavati zasićene masti i više konzumirati poluzasićene masne kiseline. Namirnice bogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama su: ulje semena lana, bundevine semenke, losos, sardina, tuna, jaja i organska govedina.

Namirnice za bolju cirkulaciju: prirodni lekovi za poboljšanje protoka krviNamirnice za bolju cirkulaciju: prirodni lekovi za poboljšanje protoka krviNamirnice koje pomažu kod loše cirkulacije...

4. Epifiza

Vitamini B5 (pantotenska kiselinaI) i vitamin B6 (piridoksin) pomažu epifizi da funkcioniše i produkuje melatonin, odnosno hormon koji utiče na prirodni ritam organizma. Hrana koja sadrži ove vitamine je: avokado, mahunarke, sočivo, pečurke, krompir, tuna i ćuretina.

Izvor: Lovesensa

T.A.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.