Kako se pravilno koristi kurkuma: biljka koja čisti organizam i leči mnoga oboljenja

Curcuma longa, drugačije poznata kao turmerik ili kurkuma, jeste krtola koja je u upotrebi 6000 godina i pripada istoj familiji biljaka kao i đumbir. Kurkuma spada u grupu začina koji zagrevaju.

Mlevena nekuvana kurkuma ima prodoran, zemljani ukus, a u kuvanim jelima se ta jačina gubi i ostavlja pomalo gorak, biberasti podukus, ali kada koristite sveže rendani začin u kuvanju, on zadržava tu zemljanu, gorkasto-ljutkastu jačinu. Vrlo je osetljiv na svetlo, te ga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mestu i to najviše 6 meseci, jer potom gubi svoje sposobnosti. Odličan je izvor gvožđa i mangana, vitamina B6, kalijuma i dijetalnih vlakana.

5 najboljih prirodnih antibiotika: ojačajte imunitet i spremni dočekajte zimu5 najboljih prirodnih antibiotika: ojačajte imunitet i spremni dočekajte zimuPostoji dosta namirnica koje sadrže određene materije zbog kojih one praktično menjaju antibiotike.

Kurkuma je jedan od začina čije su aktivne supstance, kurkuminoidi (kurkumin, demetoksikurkumin i bisdemetoksikurkumin), od sredine 70-ih godina prošlog veka postale tema mnogih naučnih istraživanja na zapadu. Neki rezultati ukazuju da kurkuma i njene aktivne supstance imaju jedinstveno antiinflamatorno i antioksidantno svojstvo, dok drugi ističu njihov potencijal u prevenciji kao i dodatak terapiji za rak i HIV, dijabetes, artritis, Alchajmerovu bolest i različite alergije. Ajurveda je davno prepoznala njena posebna antioksidantna svojstva, pa samim tim i moć njene podrške imunološkom sistemu. Doktori ajurvede je preporučuju kao čistač krvi, tonik za stomak i problematičnu kožu, ali i za probleme sa jetrom kao što je žutica i infekcije urinarnog trakta.

Malo ali snažno: lekovitost lanenog semenaMalo ali snažno: lekovitost lanenog semenaLaneno seme donosi brojne zdravstvene benefite, a možete ga upotrebiti čak i u kozmetičke svrhe.

Jedan od ajurvedskih lekova za prehladu je kuvano, zaslađeno mleko sa kurkumom - jogini ga nazivaju “zlatnim mlekom”. U indijskoj kuhinji kurkuma obično ide zajedno sa biberom; jedno skorašnje istraživanje je otkrilo da se kurkuma i njene aktivne supstance loše apsorbuju iz digestivnog trakta, a da to potpomažu piperini, aktivne supstance iz crnog bibera. Nije ni čudo da ajurveda u terapeutske svrhe kurkumu kombinuje sa biberom ili trikatu mešavinom (digestivni stimulant koji se sastoji od đumbira, crnog i dugačkog bibera).

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.