Kako se Kinezi pripremaju za jesen: ovo su najbolja jela i začini za jin energiju jeseni

Kuvano organsko korenasto povrće je sjajna hrana za jesen, ali i za zimu.

Po tradicionalnoj kineskoj medicini, jesen je vreme da se kondenzuje, očuva i koncentriše životna snaga u našem telu. Da bismo postigli ravnotežu u telu, umu i duhu kada se godišnja doba menjaju, ova drevna medicina savetuje da uskladimo svoju ličnu energiju sa većom energijom prirode, sa kojom smo energetski povezani. Ovo se objašnjava odnosom jin i jang energija.

U jesen jin energija, energija sažimanja, zamenjuje šireću jang energiju leta. Jin energija se kreća unutra i naniže, za razliku od ekstrovertne letnje jang energije koja se kreće ka spolja i naviše. Zato prelazak u jesenje doba zahteva specifična prilagođavanja u našem telu, umu i duhu.

Kineska medicina deli hranu po ukusima na: slatku, gorku, ljutu, oporu, slanu i kiselu. Po temperaturi, deli je na hladnu, prohladnu, toplu i vruću.

Gorke namirnice pomeraju energiju ka donjim, ili jin, delovima tela. Opore namirnice deluju stežuće, a ljute namirnice takođe deluju uravnotežujuće tokom jeseni.

Kuvano organsko korenasto povrće je sjajna hrana za jesen, ali i za zimu. Energija jeseni se okreće ka unutra i naniže (jin), prema zemlji, baš kao i energija korenastog povrća.

Na primer, cvekle, šargarepe, crvena i bela rotkva, krompiri i celer su u jesen svuda dostupni. Špageti načinjeni od bundeve i morač su takođe odlične jesenje namirnice.

U jesen umesto sirovih, prohladnih i hladnih namirnica, jedite kuvane, veoma hranljive namirnice. Umesto sladoleda, smrznute hrane, hladećih voćnih sokova i salata, pripremajte supe, variva i tople napitke.

Sezonsko voće, kao što su jabuke i kruške, dobro je za jesen. Odlična jesenja namirnica su pečene jabuke sa cimetom.

Kako se Kinezi hrane, provode starost i neguju prijateljstva: 8 životnih lekcija koje nas uči kineska tradicijaKako se Kinezi hrane, provode starost i neguju prijateljstva: 8 životnih lekcija koje nas uči kineska tradicijaKinezi imaju poseban odnos prema starijima, prema hrani i zdravlju, kao i divne lekcije o skromnosti i upornosti! Evo šta sve…

Dodajte malo ljutine svojim obrocima pomoću praziluka, crnog i belog luka, kurkume i kumina. Sve ove biljke stimulišu pluća i pomažu varenju. One ne samo da stimulišu digestivne organe, već i eliminišu preveliku količinu vetra (gasove).

U jesen je važno da pluća budu malo vlažna, a da se ne stvara sluz, kao i da se creva redovno prazne i da ne nastane zatvor. Zato treba da nastavimo da se krećemo dovoljno čak i ako je vreme hladno i nije prijatno za izlaženje, jer će nam to pomoći da održimo zdravlje tokom zime.

Izvor: Zdrava hrana

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.