Kako prebroditi najtežu fazu porođaja bez epidurala?

Poznato je da porođaj ima svoje faze. Od prve faze, tj. ranog porođaja, do treće prelazne, koja je najbolnija do poslednje faze - napinjanja i rađanja, prelazna faza je najzahtevnija. Saznajte kako da prođete kroz nju bez epidurala i lekova za bolove.

Prelazna faza porođaja je najbolnija i najzahtevnija faza porođaja nakon koje dolazi napinjanje i rađanje. Nakon samo par minuta od toga rađa se posteljica i time je porođaj kao čin završen. Epidural je veoma zastupljena pomoć kod olakšavanja bolova, a mnoge mame se ipak odluče da na sasvim prirodan način i bez medikamenata na svet donesu svoje dete.

Upravljenje bolom na porođaju: prirodan način rađanja u vodi

Suočavanje s bolom kroz ovu fazu:

Potpuno je moguće proći porođaj bez ikakvih lekova i sličnih stvari. Međutim, mnoge žene baš u ovoj fazi traže epidural jer se ne mogu suočiti i nadvladati mislima bol koji upravo prelazna faza donosi. Evo nekih ideja kako da iznesete najteži deo porođaja.

1. Promena pozicije
Ovo je možda i jedna od najboljih ideja za prevazilaženje bola. I poenta je često menjati pozicije. Paradoksalno je što je možda upravo ovo najteža ideja za ostvariti. Naravno, tokom bola veoma je teško menjati poze. Treba da prihvatite da bol sam od sebe neće proći, da vi morate i treba da donesete dete na svet i treba pre svega da pomognete samoj sebi. Zato, pomerite se!
Ako promenite položaj, a i dalje vam nije lakše, sačekajte tri kontrakcije i trebalo bi da bude bolje. Evo nekih poza koje vam mogu olakšati bolove ove faze:
- sedite na krevet, ne morate uvek da ležite
- stanite i naslonite se na krevet, zid ili šta god da vam je blizu
- šetajte ukoliko je moguća
- u najmanju ruku okrenite se s jedne na drugu stranu

Šta sve može izazvati bolne seksualne odnose

2. Ohrabrenje
Jedan od pokazatelja da ste baš u najtežoj, prelaznoj fazi je upravo to što imate sve manje snage, vere i nade da ćete uspeti. Mnoge žene tada pomišljaju da neće izdržati, da žele epidural itd. Ovo je jedna od najbitnijih ideja za prevazilaženje bola. Jer ako buduća mama nije dovoljno ohrabrena, ona se obraća za lekove. Ohrabrujte sebe mislima poput toga da ćete uskoro upoznati svoje dete, da svakim bolom vi sve više napredujete ka cilju, približavate se svojoj bebi.

3. Napravite sebi neki fokus
Mamama dosta pomaže i neka distrakcija od boli, kao naprimer spoljna svetlost, razgovor, tv, ljudi u okolini. Nažalost, mnogim porodiljama nije omogućeno nešto na šta bi one pozitivno mogle da se fokusiraju, a trebalo bi da bude.

Izvor: Lovesensa

Jovana Šipčić

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.