Kako nastaje višak tečnosti u telu: koje edeme izazivaju hormoni i kako da sprečite oticanje tela

Ljudski organizam ima zadivljujuće složen i prefinjen sistem „navodnjavanja”. Telo se sastoji od otprilike 40 triliona ćelija. Da bi ćelije mogle normalno da funkcionišu, u svakoj od njih mora da se održava skladan međuodnos tečnosti koja se nalazi unutar ćelije i tečnosti koja je okružuje. Tako se, naime, reguliše ravnoteža vode u celom organizmu. Ali, ta ravnoteža je vrlo nestabilna pa često ponegde u telu nastane „zastoj”.

Mnogima se događa da im odeća i obuća tokom dana postanu tesne jer su „nabujali” usled prekomernog nakupljanja tečnosti. Otečenost (edem) može da se pojavi u bilo kom delu tela, a obično zahvata noge, ruke, stomak, grudi ili lice, a prate je umor, tromost i osećaj težine.

Pritom valja uzeti u obzir da nije dovoljno samo podsticati telo da se reši viška tečnosti, nego treba da se ustanovi zašto se ona nakuplja. Uvreženo je mišljenje da je ovo stanje povezano s hormonima, budući da je češće kod žena, posebno tokom hormonskih promena za vreme menstruacije, trudnoće, menopauze. 

Šta obavezno treba da radite da biste živeli zdravije: jednostavna dnevna rutinaŠta obavezno treba da radite da biste živeli zdravije: jednostavna dnevna rutinaZa zdrav život primenite ovu rutinu svakog dana i bićete zadovoljniji i vitalniji.

„Ako edem nestane čim se organizam odmori – ako nakon prospavane noći ujutru više nema otečenosti – tada uzrok nisu hormoni, nego je otečenost verovatno povezana sa slabijom cirkulacijom zbog sedelačkog načina života. Ali, ako se otok ne povuče preko noći, posredi bi mogao da bude neki dublji problem, uključujući i hormonsku neravnotežu. Učestalo oticanje može da bude i znak bolesti bubrega, jetre ili srca, pa svakako treba potražiti lekarski savet”, preporučuje dr Toljan. S druge strane, poremećaj ravnoteže tečnosti u telu jednostavno može da bude posledica nedovoljnog unosa vode i elektrolita, poput magnezijuma i kalijuma.

Pročistite bubrege: voda plus jedna biljka - najmoćniji recept koji uklanja naslage soli i toksinaPročistite bubrege: voda plus jedna biljka - najmoćniji recept koji uklanja naslage soli i toksinaIzbacite toksine iz tela - ovaj napitak od peršuna odličan je za detoksikaciju bubrega!

Magnezijum je izuzetno važan u regulaciji telesnih tečnosti, između ostalog, zato što je to ključan mineral za rad srca i kontrakcije mišića. Ujedno je aktivator tristotinak telesnih funkcija. Najviše magnezijuma sadrži zeleno lisnato povrće koje treba da jedemo u izobilju. Ali, s obzirom na to da je tlo sve siromašnije mineralima, a povrće se sve češće uzgaja na veštački način i bez uobičajenog rasta u zemlji, količina magnezijuma u njemu je upitna. Stoga je dobro uzimati i suplemente, ponajpre magnezijum u tečnom obliku, koji je dostupan u raznim kombinacijama – na primer, obogaćen vitaminima C ili B6”, objašnjava Mirjana Tonković, magistarka i analitičarka ishrane, voditeljka zagrebačkog udruženja Moja Kuća Zdravlja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.