Kako na upale i infekcije utiču stres, nezadovoljstvo i bes: koje emocije ugrožavaju jajnike, bešiku i matericu

Životni stil, emocije i način života utiču na zdravlje svake žene! Evo kako emocije uzrokuju upale, infekcije i promene na jajnicima i grliću materice i kako lečiti um i dušu od ovih otrovnih osećanja i misli...

Zima je period pojačanog opreza kada su prehlade i upale u pitanju. Sa holističkog aspekta interesantna je činjenica da smo svi izloženi niskoj temeperaturi, da se možda na isti način i štitimo i utopljavamo, ali nečiji organizam ipak podlegne upali, a u nekim slučajevima upala postoji kao hroničan problem koji se, bez obzira na lekove i terapiju, učestalo ponavlja.

Da bismo bolje shvatili sebe i svoje telo, pitali smo dr Slavicu Vasiljević, ginekologa, akupunkturologa i vlasnicu ordinacije Merida da sa nama podeli razmišljanja o emocijama i mislima koje oblikuju sve(s)t jedne žene i kako da učinimo da one postanu naš saveznik, a ne strano telo koje stvara tegobe delimično sanirane zapadnom medicinom. Istinsko isceljenje uvek je rezultat rada na sebi.

5 razloga zbog kojih morate imati lovor u kući (+ NAJBOLJI RECEPT ZA LEK PROTIV KAŠLJA)...

"Činjenica je da neke žene imaju češće, a neke ređe ginekološke upale. Neke lakše lečimo i izlečimo, a nekome se upale često javljaju. Oduvek znam da je svaki pacijent na svoj način jedinstven i neponovljiv. Ne postoji 'bolest', već samo bolesni ljudi i svako od njih boluje na svoj način. Moram, pre svega, da osetim pacijenta, da doprem do njega, da ga uzmem za ruku i sa njim uđem u njegov 'životni dom' i da izazovem u njemu stvaralački, isceliteljski polet snage. Moram da sagledam ženu iz njene prošlosti. Ako mi to uspe, imam šansu da nađem ključ za njenu sadašnju bolest i vrata za buduće zdravlje. Instrumenti za to su ljubav, znanje, saosećanje i posvećenost, beskrajna posvećenost", kaže dr Slavica.

Kada govorimo o upalama reproduktivnih organa žene, možemo izdvojiti akutne i hronične. Kao zagovornik holističkog pristupa zdravlju i (iz)lečenju, da li ste primetili da se životni stil, emocije i način života pacijenta koji pati od upale može promeniti? Šta stoji iza akutnih, a šta iza hroničnih upala reproduktivnog sistema žene?

Iza akutnih oboljenja obično stoji trenutni sticaj okolnosti u životnoj situaciji koji žena rešava u hodu. Hronične upale znače ponavljanje po određenom ritmu, u određenim životnim okolnostima koje provociraju pogoršanje i ponavljanje bolesti... Tu treba biti strpljiv, uporan u traganju za nevidljivim uzrokom, uz uzajamnu simpatiju, jer lečenje i izlečenje je zajednička stvar lekara i pacijenta.

Šta u ženskom telu simbolizuju jajnici, bešika i grlić?

Jajnici su plemenito tkivo i najmanji patrljak jajnika može proizvesti zdravu jajnu ćeliju i dati život... Rađamo se sa 2 miliona jajnih ćelija (400-700 hiljada po mišljenju drugih autora), a samo oko 400 jajnih ćelija stigne do ovulacije u toku reproduktivnog života. Jajnici proizvode polne hormone, estrogen i progesteron i androgene (odgovorne za libido), a njihova količina se menja zavisno od životne dobi žene.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.