Kako KORONA virus utiče na žene u MENOPAUZI: 9 simptoma na koje treba da obratite pažnju

Menopauza i korona virus - evo kako epidemija utiče na mentalno! zdravlje žene u menopauzi

Menopauza nastaje kada se u ženskom telu smanjuje lučenje estrogena i dolazi do izostanka mentrualnog cuiklusa, piše Lovesensa.

Ulazak u doba menopauze za svaku ženu predstavlja drastičnu promenu u životu, što na fizičkom, tako i na emotivnom planu.

Iskustva pokazuju da su najneprijatniji simptomi pri ulasku u menopauzu valunzi, odnosno talasi vrućine, kao i konstantan osećaj nelagodnosti, sličan osećaju u PMS - u.

Dokazano je da mnoge žene imaju turbulentne promene raspoloženja i emotivne nelagodnosti tokom menopauze, a tokom epidemije korona virusa takva negativna osećanja mogu biti pogoršana.

13 znakova da je vaše MENETALNO ZDRAVLJE narušeno zbog korona virusa: evo kako da se zaštitite od negativnih emocija

Ceo svet se bori sa izazovom poznatim pod nazivom COVID-19. Osim što može ugroziti fizičko zdravlje, ovaj virus se pokazao kao ozbiljan atak na psihu svakog čoveka.

U mnogim zemljama vlada panika, strah i neizvesnost, a mentalno zdravlje najugroženije je kod osoba koje nemaju razvijen mehanizam otpornosti na stres.

U takvu rizičnu grupu mogu spadati žene koje ulaze u menopauzu. Njihovo mentalno zdravlje i raspoloženje već je uzburkano hormonskim disbalansom, a spoljašnje okolnosti mogu dodatno ugroziti emotivno stanje.

Žene koje ulaze u menopauzu tokom epidemije mogu imati sledeća osećanja: nervoza, osećaj tuge, nedotatak motivacije, anksioznost, poremećaj koncentracije, agresivna osećanja (ljutnja, bes), tenzija, nagle promene raspoloženja i premorenost.

Pored straa od virusa, mentalno zdravlje može ugroziti i period samoizolacije, suočavanje sa sobom tokom ulaska u menopauzi ikonstantno provođenje vreme sa partnerom ili porodicom u trenucima kada vaši hormoni "divljaju".

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.