Kako da znate da li vašem telu nedostaje kalijum

Proverite da li vam nedostaje kalijum i sprečite hipokalijemiju!

Kalijum je važan mineral koji je neophodan za pravilan razvoj mišića, zdrav nervni sistem i rad srca, a evo kako da prepoznate da li patite od nedostatka ovog minerala, piše Lepa & srećna.

Nedostatak kalijuma je oboljenje koje se stručno naziva hipokalemija ili hipokalijemija, a simptomi koji ukazuju na ovu bolest često mogu greškom biti pripisani drugim oboljenjima od kojih pacijent boluje. Bol u mišićima je jedan od glavnih simptoma za nedostatak kalijuma, pa često ne možemo da se bavimo željenim aktivnostima ili nemamo energije. Takođe, manjak kalijuma uzrokuje da se kalcijum više izbacuje preko mokraće što može ugroziti zdravlje kostiju.

Kako da znate da li vašem telu nedostaje jod

Nutricionisti ukazuju i na mnoge druge simptome kao što su: stalan osećaj umora, zatvor i problemi sa varenjem, visok krvni pritisak, vrtoglavica i malaksalost. Ukoliko imate neke od ovih simptoma obavezno se posavetujte sa lekarom, ali probajte i da ubacite u jelovnik namirnice koje sadrže kalijum, a to su: banane, cvekla, sok od šargarepe, pasulj, jogurt, suve šljive, paradajz sos, slatki krompir, mleko i spanać.

Izvor: Lepa & Srećna

procitajte.jpg

Kako da znate da li vašem telu nedostaje magnezijum

 

Magnezijum je direktno odgovoran i za sastav belančevina, masti, ugljenika, koji omogućavaju gipkost kostiju, i pomaže usvajanje kalcijuma.

Pripremite domaće ulje od magnezijuma protiv bolova u kičmi i mišićima...

Iako je toliko značajan za organizam, magnezijum je najranjiviji mikroelement. Lako je razgradljiv. Uz sve to, registrovano je da u poslednjih 100 godina hranom unosimo sve manje i manje količine magnezijuma. Nekada je samo jedan dnevni obrok sadržao potrebne količine, a danas ga ima samo u tragovima.

Blitva, badem, spanać: 10 namirnica koje su moćan izvor magnezijuma...

U drugom planu su, i nepravilna ishrana (dnevno u prošeku unesemo 175 mg, a potrebe su od 300-350 mg), brza hrana, uticaj stresa, intenzivniji način života. Beli hleb i glazirani pirinač koje koristimo svakodnevno "pate" od nedostatka magnezijuma, pa ako se na sve doda i otofosforna kiselina, jedan od bitnih sastojaka svih kola napitaka, pušenje i alkohol - za magnezijum nema života.

Simptomi nedostatka magnezijuma

  • sklonost čestim depresijama
  • razdražljivost, uznemirenost, promene raspoloženja
  • buđenje u toku noći uz grčeve u listovima, tikovi
  • osećaj suvoće grla
  • sklonost niskom krvnom pritisku uz pojačan puls
  • zebnje i strahovi
  • niska tolerancija prema virusnim i bakterijskim infekcijama

Pogledajte kalendar. Ako ste u periodu oktobar-april, znači da je nastupio magnezijumov slom, vreme kada nivo magnezijuma kod većine naglo pada, i to na kritičnu granicu.

Superseme bogato magnezijumom: kinoa...

Oni koji uzimaju preparate sa dodatkom magnezijuma uglavnom ih lako podnose, jer bioorganske soli magnezijuma ne draže želudac, a zbog najčešće kombinacije sa vitaminom B6 prodire u svaku ćeliju i tamo ostane. Ima i sposobnost da prevede B6 iz neaktivne u aktivnu formu, i zato uspeva da ga održi u pravoj ravnoteži.

Magnezijum u sadejstvu sa vitaminom B6, pomaže da se smanji žestina PMS tegoba, da se menstrualni ciklus gotovo ne oseti, ili lako prebrodi, umanjuje neprijatnosti u menopauzi i poboljšava rad nervnog i srčanog sistema.

Izvor: Dijetaplus

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.