Kako da znate da li vašem telu nedostaje gvožđe

Proverite da li vašem organizmu nedostaje gvožđe - evo kako da sprečte anemiju!

Manjak gvožđa uzrokuje smanjenje crvenih krvnih zrnaca i osoba kojoj nedostaje ovaj mineral rizikuje da dobije anemiju (malokrvnost), a evo kako da prepoznate ovaj nedostatak, piše Lepa & srećna

Uzroci za nedostatak gvožđa su najčešće neadekvatna ishrana, bolesti creva a često se manjak gvožđa javlja u trudnoći i uzrokuje pojačano krvarenje.

Kako da znate da li vašem telu nedostaje magnezijumKako da znate da li vašem telu nedostaje magnezijumRazdražljivost, sklonost depresiji, niska tolerancija na virusne i bakterijske infekcije mogu biti simptomi da telu nedostaje…

Simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa su: konstantan osećaj umora, čak iako smo se naspavali, bledilo, gubljenje daha, glavobolje i vrtoglavice, jako i ubrzano lupanje srca, suva i oštećena koža i kosa, oticanje i bol u krajnicima i ustima, sindrom nemirne noge (stalno cupkate nogom), udubljenje na noktima (koilonihija), anksioznost, teške menstruacije i hladne šake i stopala.

Kako biste sprečili nedostatak gvožđa važno je da organizam preko hrane snadbevate ovim važnim mineralom, pa se zato preporučuje da jedete zeleno povrće (spanać i kelj), suvo voće (suvo grožđe i kajsije), mahunarke, morske plodove, semenke i orašasto voće, žitarice i voće bogato vitaminom C.

Kako da znate da li vašem telu nedostaje jodKako da znate da li vašem telu nedostaje jodHroničan umor, naglo dobijanje na težini i problemi sa štitnom žlezdom, samo su neki simptomi nedostatka joda u organizmu. Evo…

Dokazano je da vitamin poboljšava apsorpciju gvožđa, pa mnogi preporučuju dodatno uzimanje ovog vitamina kao dodatak ishrani.

Takođe, ukoliko se utvrdi da je neophodno, lekar će vam prepisati uzimanje dodatnog gvožđa preko suplemenata da bi se sprečila anemija.

Izvor: Lepa & srećna

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.