Kako da znate da li vam nedostaje vitamin B12: prepoznajte važne simptome

Da li patite od nedostatka vitamina B12 - ovaj vitamin je važan za zdravlje kostiju i mišića!

Često ga zanemarujemo, a čuva nam glavu i telo - vitamin B12 veoma je važan u svakodnevnoj ishrani. Nalazi se mahom u životinjskim proizvodima, zbog čega su na udaru vegetarijanci i, posebno, vegani.

Hrana koja smanjuje rizik od raka dojke: nutricionista otkriva koje namirnice sprečavaju pojavu bolestiHrana koja smanjuje rizik od raka dojke: nutricionista otkriva koje namirnice sprečavaju pojavu bolestiSistem odbrane od slobodnih radikala nalazimo u antioksidansima, koji štite zdrave ćelije i pomažu telu da izluči štetne materije.

Važan je za funkcionisanje nervnog sistema, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Može da utiče na mentalno zdravlje, na probleme sa pamćenjem, a u nekim slučajevima i na depresiju.

Nedovoljna količina ovog vitamina dovodi do nedostatka energije, ekstremnog osećaja umora, mišićne slabosti.

Nedavna studija je pokazala da ljudi sa smanjenim nivoom vitamina B12 imaju manju gustinu kostiju, što povećava rizik od osteoporoze. U ozbiljnim slučajevima njegov deficit može ugroziti trudnoću i izazvati kardiovaskularne probleme. Što više vremena prođe bez tretiranja, veća je šansa da dođe do trajnog oštećenja.

Pomaže kod nadimanja, poboljšava varenje i ublažava bolove: evo kako se koristi lekoviti začin KOMORAČPomaže kod nadimanja, poboljšava varenje i ublažava bolove: evo kako se koristi lekoviti začin KOMORAČKomorač raste divlje u oblasti Sredozemnog mora, ali se i komercijalno uzgaja. Biljka se sastoji od lukovice, stabljika, listova,…

Nalazi se u životinjskim proizvodima kao što su meso, mleko, jaja, sir, riba, što predstavlja problem za vegane. Zato treba pažljivo čitati deklaracije jer ga proizvođači često dodaju u hranu omiljenu među veganima, poput pirinčanog mleka ili mleka od orašastih plodova.

Izvor: Novosti

M.D.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.