Kako da sačuvate zdravlje pluća na prirodan način: evo koje namirnice treba da izbacite iz ishrane

Holistički pristup za očuvanje zdravlja pluća!

Vežbe disanja veoma su korisne za pluća. Praktikujte puno joga disanje kako biste proširili pluća učeći da u najvećoj meri proširite i koristite pokrete rebara i dijafragme. Meridijansko disanje toniraće vam pluća i iz­graditi samopouzdanje.

• Praktikujte neki oblik vežbanja koji koristi svesno disanje, kao što su joga, čigong ili taiči.

• Počnite da svirate neki duvački instrument, didžeridu, da pojete ili da pevate.

• Više volite sebe, manje pušite. Razmotrite svoju naviku pu­šenja ali bez teških emocija.

Čudesne vežbe disanja za zdravlje celog tela: evo kako se disanjem jačaju pluća (ASTMA)Čudesne vežbe disanja za zdravlje celog tela: evo kako se disanjem jačaju pluća (ASTMA)Disanje je neophodno za život. Svi naši osećaji i emocije, ali i naše zdravlje - povezani su sa disanjem; pritom, svesna kontrola…

• Disanje za preporod moćna je tehnika svesnog disanja koja dovodi nesvesno suzbijena osećanja i uverenja u svest. Ra­deći s terapeutom, naučićete da dišete tako da integrišete i iscelite nerazrešene probleme, što vam donosi radost, živost, slobodu i majstorstvo.

• Jedite za svoja pluća. Posebno izbacite prerađenu hranu i pređite na organsku kako biste smanjili unos konzervansa i aditiva koji se dovode u vezu sa astmom, rakom pluća i hroničnom opstruktivnom bolešću pluća. Ako ne možete u potpunosti da pređete na organsku hranu, posebno izbegavajte sve sa ovim aditivima. Obogatite ishranu antioksidansima i usvojte antiupalnu ishranu.

• Svakodnevno konzumiranje kefira dokazano smanjuje aler­gije i astmatičari mogu imati dosta koristi od njega.

• Izbacite iz ishrane namirnice koje podstiču proizvodnju sluzi, uključujući mlečne proizvode (osim jogurta i kefira), prerađe­ni šećer, pšenicu, dubokoprženu hranu, kukuruz, soju, banane, jaja, crveno meso, alkohol i kofein. Ako želite da znate šta utiče na vas, izbacite sve nabrojane namirnice na barem jednu do dve nede­lje, i onda ih uvodite jednu po jednu, s novom na svakih nekoliko dana, pažljivo vodeći računa o bilo kakvom pogoršanju simpto­ma.

• Čist vazduh je od ključne važnosti za zdravlje. Nažalost, u današnjem svetu mnogim ljudima nije pristupačan. Ponekad smo u stanju da smanjimo sopstveni doprinos zagađenju vazduha i kampanje za čist vazduh zaslužuju podršku i mogu da promene situaciju. Takođe je moguće poboljšati kvalitet vazduha u domu. To rade negativni joni (oni su zaslužni za svežinu planinskog ili morskog vazduha).


• Pevanjem do zdravlja. Priključite se nekom horu i zabavljajte se pevajući - to je odlična vežba za pluća a i pomoći će vam da upoznate nove ljude i steknete prijatelje. U mnogim mestima sada postoje razne pevačke grupe, obično otvorene za sve, ne samo za one s „dobrim” glasovima. Kao što kaže izreka iz Zimbabvea: „Ako možeš da hodaš, možeš i da igraš; ako možeš da pričaš, možeš i da pevaš!” Dokazano je da horovi unapređuju živote pojedinaca i živote čitave zajednice.

• Tugujte za svojim gubicima. U kineskoj medicini pluća se do­vode u vezu s tugom. Tugu osećamo kada izgubimo nešto što smatramo dragocenim. Kada izgubimo voljenu osobu, pri­rodno je da smo tužni. Uz tugu možemo osećati još svašta: ledenu hladnoću, očaj, beznadežnost, nevericu, bes. Moramo da plačemo kad tugujemo, da speremo gubitak sa sebe. Ako suzbijamo tugu, nikada je nećemo prebroditi. Ako dozvoli­mo sebi da budemo tužni, to će nas osloboditi bolnih oseća­nja koja prate tugu.

• Moć molitve. Pluća su put kojim se povezujemo s božanskim. Vreme pluća je, prema kineskoj medicini, između tri i pet sati ujutru. Mnoge istočne i zapadne tradicije smatraju ovo naj­boljim periodom za molitvu - za razgovor s božanskim. Kada imamo vezu s božanskim, životi nam dobijaju dublje značenje. Bez nje, mnogi se muče da pronađu suštinu života. Neki ljudi se identifikuju kao ateisti ili su neodlučni, ali ipak čvrsto veruju u dobrotu ljudske vrste ili u urođenu dobro­tu sveta. To uverenje ukazuje na misteriju koju neki nazivaju Bogom. Bilo da su vernici, neodlučni ili ateisti, ljudska bića moraju da posvećuju vreme tihoj i spokojnoj kontemplaciji.

• Naučnik na polju sna i spavanja Tomas Ver otkrio je da lju­di, ako žive bez veštačkog svetla posle zalaska sunca, ubrzo počnu da spavaju veoma duboko i slatko, i to u dva dela po­deljena periodom „tihe, neuznemirene budnosti” oko 2.00- 4.00. Pretpostavka je da je ovo verovatno najprirodniji ritam ljudskog spavanja.

Kako da izbacite iz pluća opasne toksine: ovaj domaći čaj je odličan za detoksikaciju organa (RECEPT)Kako da izbacite iz pluća opasne toksine: ovaj domaći čaj je odličan za detoksikaciju organa (RECEPT)Zdrave namirnice koje podstiču detoksikaciju pluća - čaj od jednog začina je pravo čudo za zdravlje!

• Smanjivanje doprinosa zagađenju korak je da se pomogne svetu i svim njegovim stanovnicima, kao i korak ka životu u pravoj razmeri, u boljem integritetu. To bi moglo podrazume­vati smanjeno korišćenje fosilnih goriva (da manje vozite i da ređe letite, da delite kola, da se vozite gradskim prevozom), i da pazite šta koristite: mnogi proizvodi u domaćinstvu (za čišćenje, farbe i lakovi, proizvodi za ličnu higijenu i drugi) sadrže toksine koji doprinose zagađenju.

• Razmislite o uzimanju suplemenata vitamina A i D3, i mine­rale magnezijum, cink i selen, koji su neophodni za dobro funkcionisanje pluća.

Napomena: Pre upotrebe ovih saveta konsultujte se sa stručnjakom!

Izvor: Nova svest

Pip Valer; odlomak iz knjige „Holistički pristup životu“

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.