Kako da jedete slatkiše, a da ipak ubrzate metabolizam

Regulisanje težine je efikasna prirodna antiageing terapija kojom možemo prevenirati ili odgoditi razvoj bolesti koje dolaze sa starenjem.

Dr Lejla Kažinić Kreho predlaže nekoliko koraka koje obavezno moramo uključiti u svoju nutritivnu strategiju kako bismo ubrzali metabolizam.

Maksimalno izbegavanje šećera: ako ne možete bez slatkiša, onda slatko jedite odmah nakon fizičke aktivnosti jer ćete ga efikasnije sagoreti.

Umerenu fizičku aktivnost: istraživanje iz 2013. godine, objavljeno u časopisu The International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity (Međunarodni naučni časopis za bihevioralnu nutriciju i fizičku aktivnost), sugeriše da je dnevna umerena fizička aktivnost mnogo važnija za insulinsku osetljivost i iskoristivost glukoze, a time i smanjivanje mogućnosti gojenja, negointenzivna i iscrpljujuća vežba. Bolje je vežbati kraće, ali češće.

Recept za ukusne slane palačinke od povrća: evo kako da napravite palačinke od spanaća sa sirom (VEGETARIJANSKI RECEPT)Recept za ukusne slane palačinke od povrća: evo kako da napravite palačinke od spanaća sa sirom (VEGETARIJANSKI RECEPT)Napravite ukusne slane palačinke od spanaća! Dodajte sir i dobićete omiljeni vegetarijanski doručak ili večeru!

Birajte bezglutenske žitarice poput kinoje, amaranta, heljde.
Jedite avokado, laneno, maslinovo i kokosovo ulje jer pomažu bržem sagorevanju ugljenih hidrata u potrebnu energiju koju koriste mišići, umesto da se deponuju kao nova mast.

Birajte hranu koja podstiče mršavljenje poput jabuke (sadrži pektin koji se veže za vodu, u želucu stvara želatinoznu masu te tako izaziva sitost), pasulja (ima niski glikemijski indeks te sprečava prejedanje), jaja (zbog visokog nivoa proteina stvaraju sitost i osiguravaju stabilan nivo energije), badema (kombinacija masnoća i proteina izaziva sitost i sprečava gojenje), đumbira (ubrzava metabolizam, tj. potrošnju energije).

Birajte hranu visokog indeksa sitosti – S.I., ali vodeći računa o njenom niskom glikemijskom indeksu. Ne preskačite doručak: statistike potvrđuju da jedna od šest osoba ne jede doručak. Nutritivno izbalansiran doručak sprečava abdominalnu debljinu tako što ubrzava sagorevanje kalorija te održava zdrav nivo šećera u krvi od samog jutra, a to sprečava kasnije prejedanje. Žuri li vam se pa nemate vremena za zdravi doručak? Uzmite bananu i šaku orašastih plodova.

Predlog za zdravu ishranu: specijalni jelovnik i namirnice koji sprečavaju nastanak šećerne bolestiPredlog za zdravu ishranu: specijalni jelovnik i namirnice koji sprečavaju nastanak šećerne bolestiAko je hrana izazvala dijabetes, onda mora da postoji i hrana za dijabetes koja pomaže.

Jedite zelene alkalne namirnice: prema nedavnom istraživanju u Velikoj Britaniji, sprovedenom na uzorku od više od 12.000 osoba, zeleno alkalno povrće ne pomaže samo fizičkom nego i mentalnom zdravlju. Visok nivo energije i optimizam pomažu nam da lakše kontrolišemo unos kalorija.

Ne zaboravite da pijete vodu jer voda hidrira, podstiče izbacivanje toksina i viška šećera, jača koncentraciju i alkalizuje telo.
Još jedan savet jeste da se povremeno posti.

Izvor: Sensa

dr Lejla Kažinić Kreho

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.