Kako anemiju lečiti ishranom: 5 namirnica koje usporavaju apsorpciju gvožđa u organizmu

Postoje namirnice koje svakodnevnim unosom ometaju apsorpciju gvožđa u organizmu. Evo i koje su...

Gvožđe je jedan od esencijalnih elemenata u organizmu, čija je najbitnija uloga u transportu kiseonika kroz krvotok. Gvožđe može postojati u dva oblika u hrani koju jedemo: hem gvožđe i ne-hem gvožđe. Hem gvožđe sadržano je u ribi i svim vrstama mesa, u manjioj ili većoj količini, dok je ne-hem gvožđe zastupljeno u namirnicama biljnog porekla (voće, povrće, žitarice).

Anemija zbog nedostatka gvožđa nastaje kada postoji nedovoljna apsorpcija gvožđa na nivou creva, usled hroničnog gubitka krvi, ili kada su potrebe za gvožđem povećane (trudnoća).

Lekovita priroda: sok od svežeg krompira protiv anemije, gastritisa i bola u zglobovima...

Neke od namirnica koje svakodnevno koristimo u ishrani mogu da ometaju apsorpciju gvožđa, tako da i pored dovoljnog unosa, organizam ipak ne dobija dovoljno gvožđa.

1. Jaja

Čest izvor hranljivih materija koji ometa apsorpciju gvožđa su jaja. Jaja sadrže protein koji za sebe vezuje molekule gvožđa, na taj način onemogućavajući njegovu apsorpciju iz hrane. Jedno kuvano jaje može smanjiti efikasnost apsorpcije gvožđa čak za 28%.

2. Hrana bogata kalcijumom

Mleko može smanjiti apsorpciju gvožđa. Mleko sadrži kalcijum, esencijalni mineral, i jedini u prirodi koji može da spreči apsorpciju i hem i ne-hem gvožđa. Jedna šolja mleka sadrži prosečno 300mg kalcijuma.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.