Isceljujući pejzaži

Uživanje u lepim prizorima u prirodi poboljšava psihičko i fizičko zdravlje.

Oduvek je, čini se, poznato da priroda ima umirujuće dejstvo na telo i dušu čoveka. Međutim, redukcija stresa nije jedini pozitivan efekat, a Esther Sternberg u svojoj knjizi "Healing Spaces: The Science of Place and Well-Being" objašnjava detaljnije kako priroda može poboljšati čovekovo zdravlje i sreću.

Stres sam po sebi ne izaziva bolesti i infekcije, ali utiče na slabljenje telesne otpornosti na bolesti, zaraze, viruse i bakterije, podseća dr Sternberg, koja je inače psihijatar. U tom smislu, jasno je da redukcija stresa zaista poboljšava zdravlje ljudi.

Međutim, postoji i drugi, možda još važniji način na koji priroda utiče na opšte psihičko i fizičko zdravlje čoveka. Lepi pejzaži i boravak u prirodi podstiču pozitivne misli, a one dalje iniciraju pozitivne rekacije. Kako ova američka autorka navodi, pod uticajem nadražaja iz prirode, uključuju se delovi mozga koji koji su bogati receptorima endorfina. Stručnjaci ne mogu da izmere nivo endorfina u nečijem telu, ali pomoću skeniranja mozga mogu da vide kako delovi mozga bogati receptorima endorfina postaju aktivni kada postoji pozitivni stimulans - kad gledamo lepe pejzaže, uživamo u mirisu biljaka ili ptičjoj pesmi.

Ovo je verovatno razlog zbog kog uživanje u prirodi ima tako okrepljujuće dejstvo, kaže dr Sternberg. Prirodno okruženje nudi multisenzorno iskustvo - svetlost, boje, mirisi, zvukovi prirode nude različite nadražaje koji podstiču dobro raspoloženje i smanjuju nivo stresa.

 

U. K.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.