Hrana koja smanjuje rizik od raka dojke: nutricionista otkriva koje namirnice sprečavaju pojavu bolesti

Sistem odbrane od slobodnih radikala nalazimo u antioksidansima, koji štite zdrave ćelije i pomažu telu da izluči štetne materije.

Način života jedan je od faktora zdravog tela ili postupka ozdravljenja od bilo koje bolesti. On je posebno velike, gotovo presudne važnosti kod određenih kancerogenih bolesti poput raka dojke, koji možemo izbeći pravilnom prevencijom i izlečiti ako se otkrije na vreme. Kako će nam način ishraneu tome konkretno pomoći, otkriva nutricionista Maja Maretić.

Da bismo bolje razumeli kakva je to bolest, potrebno je znati da se rak razvija niz godina pod uticajem spoljnih faktora (hrana) i genetskih predispozicija. Izbor namirnica, način pripreme hrane i dugoročni način ponašanja prema jelu i piću imaju uticaj na pojavu karcinoma, pogotovo ako su isključeni genetski činioci.

Cimet sprečava mnoga oboljenja: evo kako da pravilno koristite ovaj lekoviti začinCimet sprečava mnoga oboljenja: evo kako da pravilno koristite ovaj lekoviti začinCimet spada u grupu začina koji zagrevaju, a zbog svog slatkastog ukusa je dobra zamena za šećer. Ta privlačna slatkoća na vrhu…

Iako se sa sigurnošću ne zna koja hrana osigurava najbolju zaštitu od zloćudnih bolesti, naučnici su otkrili vezu između određene hrane i razvoja raka. Tako štetne materije koje se još nazivaju i slobodni radikali nalaze se po celom organizmu i razaraju DNK, što podstiče razvoj kancerogenih ćelija.

Sistem odbrane od slobodnih radikala nalazimo u antioksidansima, koji štite zdrave ćelije i pomažu telu da izluči štetne materije.

Vitamini C, E i Beta karoten (preteča vitamina A) poznati su antioksidansi koje nalazimo u voću i povrću:

Vitamin C: citrusi (pomorandža, grejpfrut, limun...), bobičasto voće, paradajz, krompir, brokoli, kivi, kupus, žuta paprika, prokelj

Vitamin E: orašasti plodovi i semenke, kikiriki maslac, kelj, jaja, ulje pšeničnih klica

Beta karoten: šargarepa, spanać, kelj, tikve, kajsija

Kako da koristite kurkumu u kućnoj apoteci (RECEPTI)Kako da koristite kurkumu u kućnoj apoteci (RECEPTI)3 načina da upotrebite lekovitu kurkumu - ove prirodne lekove od kurkume možete sami da napravite kod kuće!

Polifenoli u zelenom čaju imaju antioksidativna svojstva, što bi moglo obrazložiti podatak da Japanci ređe obolevaju od raka. Beli luk i lukovice, poput luka i praziluka, bogati su sumporom koji ima antioksidativan i antikancerogeni učinak.

Kako biste sprečili rak dojke ili suzbili njegov rast, jedite masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama (skuša, haringa, losos, srdela) i jednostruko nezasićene masne kiseline tipa omega-9, kojih ima u maslinovom ulju.

Zasićene masti životinjskog porekla svedite na minimum kao i omega-6 masne kiseline koje nalazimo u kukuruznom i repinom ulju, kao i u margarinu.

Stručnjaci procenjuju kako je oko 20 do 60 posto smrtnih slučajeva usled raka uzrokovano načinom ishrane i pogrešnim stilom života pa uz gore navedene smernice uključite i vežbanje u onom intenzitetu koje vaš organizam može podneti.

Izvor: Zadovoljna

Maja Maretić, nutricionistica

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.