Holistička ginekologija

Holistički pristup ljudskom zdravlju je filozofija koja uzima u obzir celinu, a ne samo pojedine delove. Važno je znati da se ne leči samo sama bolest ili određeni organ, već osoba, imajući u vidu nedeljivost njenog psihičkog i fizičkog tela.

Ginekološka ordinacija Merida na Banovom brdu sasvim je drugačija od ostalih privatnih ordinacija u Beogradu – na prvi pogled primećujete samo divno cvetno dvorište, ljubazno osoblje i moderne aparate – ali kada dr Slavica Vasiljević započne razgovor sa vama, vi jednostavno osetite podršku i toplinu u njenom glasu i u njenim očima. To je zbog toga što ona praktikuje holističku ginekologiju – završila je Medicinski fakultet u Beogradu, pa edukaciju iz kineske medicine i akupunkture, pa je nakon toga specijalizirala ginekologiju.

Tako njen lekarsko-terapeutski put uopšte nije bio konvencionalan, zahvaljujući čemu ona svakog svog klijenta posmatra holistički, bez obzira na godine, pol ili zdravstveni problem… Zamolili smo dr Vasiljević da nam opisno objasni šta je to zapravo holistički pogled na seksualnost i kako to vidi kineska tradicionalna medicina:

Holistički pristup ljudskom zdravlju je filozofija koja uzima u obzir celinu (materijalno, duševno, duhovno), a ne samo pojedine delove. Ljudski organizam je celina koja funkcioniše po principu uslovljenosti uzajamnog i skladnog. Čim zataji jedan deo, ugrožena je celina. Važno je znati da se ne leči samo sama bolest ili određeni organ, već osoba, imajući u vidu nedeljivost njenog psihičkog i fizičkog tela. Još je Hippocrates pre 2. 500 godina zastupao tezu da najpre treba lečiti dušu, a tek onda telo i da bolesniku treba ponuditi najpre reč, a tek onda lek...

Seksualni nagon je jedan od najsnažnijih impulsa u prirodi, samim tim i u čoveku (izvor večnog preispitivanja i istraživanja). Odgovor nam nude taoisti – drevni kineski mislioci i mudraci. Oni su se još pre 5. 000 god. bavili proučavanjem prirodnih zakona i njihovom primenom u svakodnevnom životu, kako bi se svakom pojedincu omogućio život u skladu sa samim sobom i svime što ga okružuje, dug život ispunjen zdravljem, srećom i harmoničnim odnosima. U istočnjačkim tradicijama, pa tako i u taoističkoj, smatra se da pojavni svet grade 2 suprotne sile koje čine univerzalnu celinu i stalno teže međusobnom skladu. To su Yin i Yang, koje se manifestuju kao tamno-svetlo, noć-dan, hladno-toplo, voda-vatra, magnetno-električno...

Muškarac i žena predstavljaju suprotnosti – komplementarne polovine celine, oni su zemaljska menifestacija kosmičkih kreativnih sila. Muškarac predstavlja Yang ili Nebo, a žena Yin ili Zemlju. Kada se oni sjedine u seksualnom činu, Nebo i Zemlja se spajaju. U taoizmu, seksualna energija je put do zdravlja i vitalnosti i način da se intimno poveže sa božanskim, stanjem jedinstva i potpunosti koje je prisutno u svima nama.

Prema taoistima, u ljudskom telu postoje tri energije – Ching, Chi i Shen. Ching je kreativna seksualna energija koja se stvara u polnim žlezdama. Kod muškaraca se nalazi u spermi, a kod žena u jajnicima i jajnoj ćeliji. Prema svom sastavu je gušća i sirova (nerafinisana). Stalno se obnavlja, ali i troši – kroz ejakulaciju i menstruaciju. Na fizičkom nivou ogleda se kroz ispravan rad polnih žlezda koje uslovljavaju vitalnost i opšte zdravstveno stanje osobe, kao i ispravan rad ostalih endokrinih žlezda.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.