Hlorofil pomaže protiv upala, štetnih bakterija i bolesti: kako da koristite ovaj zeleni eliksir života

Odavno se biljno zelenilo smatra jednim od najmoćnijih prirodnih eliksira, a otkad su francuski biohemičari Žozef Kavento i Pjer–Žozef Pelitier pre dvesta godina prvi put izolovali hlorofil, on je neiscrpna naučna tema.

Hlorofil je ključan za fotosintezu, proces kojim biljke pomoću sunčeve svetlosti, koristeći pritom vodu i ugljen-dioksid, proizvode ugljene hidrate poput glukoze, skroba i celuloze kao hranu za svoj rast. 

Ta hrana je nužna i za opstanak ljudi i životinja jer samo biljke imaju sposobnost da energiju Sunca pretvore u hranljive materije korisne za sva bića. Fotosintezom nastaje i kiseonik, bez kojeg život na Zemlji takođe ne bi bio moguć. Ukratko, da nema hlorofila, ne bi bilo ni nas, objašnjavaju naučnici. Odavno se biljno zelenilo smatra jednim od najmoćnijih prirodnih eliksira, a otkad su francuski biohemičari Žozef Kavento i Pjer–Žozef Pelitier pre dvesta godina prvi put izolovali hlorofil, on je neiscrpna naučna tema.

Šta sve leče morske alge: evo koje vrste algi treba da imate u svom jelovnikuŠta sve leče morske alge: evo koje vrste algi treba da imate u svom jelovnikuViše od 4000 godina alge se koriste kao hrana u Kini i Japanu, a evo zašto morke alge teba da postanu deo naše svakodneve i…

Hlorofil je prozvan biljnom krvi nakon što je nemački nobelovac Ričard Vilstoter 1915. godine ustanovio sličnost između hlorofila i hemoglobina, crvenog pigmenta u ljudskoj krvi koji je nužan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i prenos kiseonika. Naime, molekul hlorofila građom je vrlo sličan hemoglobinu, s tom razlikom da se u središtu molekula hemoglobina nalazi atom gvožđa, a u hlorofilu je to magnezijum. Dokazano je da hlorofil povoljno deluje na krvnu sliku i pospešuje lečenje anemije jer se u organizmu ponaša poput hemoglobina.

U Review of Gastroenterology američki naučnici H. Rafski i C. Kreger (1948.) opisali su povoljno delovanje hlorofila na ulcerozni kolitis. Posle je to potvrdilo niz istraživanja, među ostalima i ono koje je 2002. godine objavio hebrejski univerzitet u Jerusalimu: ispitanici s ulceroznim kolitisom koji su uzimali koncentrat hlorofila od pšenične trave imali su znatno manje simptoma bolesti nego ispitanici koji su uzimali placebo preparat. Naučnici objašnjavaju da hlorofil pomaže protiv crevnih upala i drugih tegoba s varenjem tako što podržava rad dobrih bakterija u crevima, dok istovremeno sprečava razvoj štetnih bakterija.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.