Gubitak težine, neplodnost, razdražljivost: kako prepoznati simptome hormonskog poremećaja

Na osnovu promena koje primećujemo na našem telu, možemo da odredimo prve simptome hormonskog disbalansa. Evo i koji su...

Poremećaji hormona štitne žlezde, pogotovo ako ona radi pojačano (hipertireoza), najpre se primećuju u smušenosti i nemiru koji može biti pojačan teskobom. Česta je pojava gubitka težine iako je apetit povećan. Smanjeno lučenje hormona štitne žlezde (hipotireoza) često prati porast telesne težine, podbuhlost, depresija, dubok glas i zimogrožljivost.

Koji strahovi utiču na štitnu žlezdu: jednostavna vežba koja podstiče dobre hormone...

Nepravilan, pojačan rad nadbubrežne žlezde najčešće prati izmena osećaja nemira i letargije, pojačan apetit i nakupljanje masnog tkiva na području stomaka, a smanjen rad ove žlezde prepoznaje se u apatiji, ali i brzom umaranju, razdražljivosti i nestrpljivosti.

Poremećaji u radu hipofize vrlo su retki, ali prilično su ozbiljni, jer ova žlezda upravlja svim ostalim žlezdama sa unutarašnjim izlučivanjem. Radi li hipofiza pojačano, prvi simptomi su nepravilna menstruacijska krvarenja, neplodnost, lučenje mleka i povećana dlakavost. Smanjen rad hipofize manifestuje se padom nivoa svih hormona u telu.

Mini vodič kroz hormonalne promene...

Glavni simptomi poremećaja polnih žlezda kod žena čitaju se dobro poznatim PMS-om, smetnjama vezanima uz trudnoću i porođaj, ali i u klimakteričnim tegobama. Pojačano lučenje polnih hormona obično za rezultat ima bolne menstruacije, umor i depresija, a manjak se povezuje uz smanjenu seksualnu želju, suvoću vagine, nesanicu, lupanje srca i valove vrućine (valunge).

Smanjeno lučenje hormona gušterače uzrokuje hiperglikemiju, a povećano hipoglikemiju. Simptomi su u oba slučaja vrlo slični: slabost celog organizma, žeđ, obilno mokrenje, umor, povećan apetit, a pritom smanjenje težine.

Izvor: Sensa klub

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.