Gorka so je čudotvoran lek iz prirode: kako da koristite ovaj mineral za zdravlje i smanjenje stresa

Magnezijum sulfat odnosno gorka so ima neverovatna lekovita dejstva za kožu, pomaže kod bolova u mišićima i tegoba u stomaku, a evo kako se koristi!

Teško je poverovati da običan mineral može toliko toga. Hidratizovani magnezijum sulfat, poznat i kao epsomit (epsom soli), popularan je po tome što pomaže kod svega i svačega.

Kako da znate da li vašem telu nedostaje magnezijum

Gorka so je popularna, između ostalog, po tome što se dodaje u vodu za kupanje: da bi se smanjio stres, omekšala koža ili ublažili bolovi. Primenom gorke soli uspešno se leče akne, bradavice i kurje oči, suva koža i neprijatan miris nogu.

Osim u lekovite svrhe, koristi se i u baštovanstvu i grnčarstvu. Baštovani je ga obožavaju jer pomaže ružama da obilno cvetaju, a grnčari ga katkad dodaju u glinu da bi povećali njenu elastičnost.

Za šta je sve dobra:

- akne

- bradavice i kurje oči

- suvu kožu

- neprijatan miris nogu

- hemoroide

- grčeve u mišićima

- dermatofitozu

- pojasasti herpes

Magnezijum sulfat može da se nađe na svakom mestu na kojem mineralna ili morska voda isparavaju. Naziv epsom soli ili epsomit dolazi od mineralnog izvora u mestu Epsomu, koji se nalazi u engleskoj pokrajini Sari. Ne tako davno davao se ljudima u proleće, kao laksativ koji je trebalo da očisti telo od otrova koji su se navodno nakupili tokom zime.

Jedan od razloga tome je najverovatnije činjenica da magnezijum sulfat ima laksativno delovanje. Do pre nekoliko decenija, kad su kupovni laksativi pronašli svoje mesto na policama apoteka, magnezijum sulfat bio je popularno sredstvo za redovnu stolicu.

Kao aktivni sastojak magnezijum hidroksida, magnezijum sulfat je laksativ na bazi soli: magnezijum izvlači tečnosti iz krvi i odvodi ih u crevo, čime se omekšava stolica i istovremeno izaziva grčenje creva koje podstiče rad stolice. Neke osobe još uvek za olakšavanje zatvora uzimaju jednu ili dve kašičice magnezijum sulfata rastopljenog u čaši vode.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.