Ginekološko oboljenje: ovi simptomi ukazuju da žena ima endometriozu

Simptomi koji ukazuju na endometriozu...

Endometrioza je benigna bolest kod žena i nastaje kada se mali komadi endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, izađu van materice i formiraju "čokoladne" ciste u jajovodu, mokraćnoj bešici, crevima, ali i na udaljenim organima poput pluća, oka i mozga, piše Lovesensa.

Poznati ruski iscelitelj otkriva: bolest štitne žlezde najviše pogađa ove ljudePoznati ruski iscelitelj otkriva: bolest štitne žlezde najviše pogađa ove ljudeŠtitna žlezda, kontrolišući i upravljajući situacijom, pomaže nam da realizujemo želje. Ako naiđemo na prepreke u ostvarivanju…

Simptomi endometrioze:

  • jaki bolovi u stomaku
  • izrazito bolne menstruacije
  • hroničan bol tokom ili nakon seksualnog odnosa
  • bol u leđima
  • bol u predelu creva
  • bol tokom uriniranja
  • krvarenje van menstrualnog ciklusa
  • digestivni i stomačni problemi, poput dijareje, nadutosti i zatvora

Nabrojani simptomi se mogu javljajti pojedinačno ili se javiti tek nakon što bolest napreduje, ali sve zavisi od celokupnog stanja ženskog organizma.

Ovo oboljenje može se javiti kod žena između 25 i 49 godine, a postoji nekoliko teorija vezanih za uzrok endometrioze. Jedna od teorija je retrogradno kretanje menstrualne krvi, a postoji i mišljenje da se endometrijalne ćelije pojavljuju još za vreme embrionalnog razvoja i miruju sve dok se hormoni ne aktiviraju.

10 navika koje uništavaju zdravlje bubrega10 navika koje uništavaju zdravlje bubregaSačuvajte zdravlje bubrega - evo koje navike treba odmah da izbacite iz svog života...

Endometrioza se sa preciznošću može dijagnostifikovati samo laparaskopski, a terapije variraju od hormonske terapije, antiinflamatorne terapije i hiruškog lečenja. Prisustvo manjih žarišta endometrioze nema za posledicu sterilitet, ali plodnost može biti ugrožena ako endometrioza izazove upalu reproduktivnih organa.

Često je endometriozu teško dijagnostifikovati, pa se kod nekih žena otkrije tek 10 godina od nastanka. Zato je važno da se pri pojavi prvih simptoma konsultujete sa stručnjakom.

Izvor: Lovesensa

T.A.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.