Gde je tačno tačka sreće u vašim grudima: kako da ojačate timus koji se skuplja zbog hroničnog stresa

Hronični stres dovodi do skupljanja timusa - žlezde koja je od vitalnog značaja za imunološki sistem i celokupno zdravlje. Evo vežbe tapkanja kojom možete da ga ojačate!

Zima može biti izazovno vreme za mnoge od nas. Sa hladnijim vremenom opadaju vlastite prirodne snage za odbranu od infekcija. U zimskim danima je umor naš čest pratilac. Prisutna je i potreba za jačom hranom da bi se zadržala toplina tela, a tu su i brojni praznici punih trpeza. Organizam postaje sve više kiseo, dodatno se opterećuje toksinima, a oni su veliki kradljivci energetskih zaliha zbog čega se celokupan odbrambeni sistem iscrpljuje.

Ne zanemarimo i psihološku sferu - dani su kraći, sunca je manje, i kao da nas sve više ispunjava tendencija povlačenja iz života. Ovo je pravo vreme da oslušnemo organizam i da obratimo pažnju na neke jednostavne, sasvim dostupne stvari koje će ga ojačati i fizički i emocionalno. Tada će nas naše telo sa zahvalnošću sprovesti do vremena kad se proleće ponovo rascveta.

Jedinstvena vežba sa vatrenom loptom energije koju nikada nećete zaboraviti: oslobodite se negativnosti za 2 minuta

U našem sredogruđu smeštena je žlezda timus koja je od vitalnog značaja za imunološki sistem i celokupno zdravlje. Kod novorođenčadi i dece timus je dobro razvijen, a posle puberteta dolazi do njegove involucije i pretvaranja u masno telo. Timus proizvodi T-ćelije koje štite od infekcija, ali nakon puberteta njegova efikasnost počinje da opada. Neke teorije govore da bi to i mogao biti razlog zašto su stariji ljudi osetljiviji na rak.

Jedna sasvim jednostavna tehnika, tj. tapkanje u tački timusa 20-30 sekundi uz dublje ravnomerno disanje, dovodi do balansiranja protoka energije u meridijanskom sistemu, uravnotežuje funkciju leve i desne hemisfere mozga, poboljšava stanje prisutnosti u aktivnosti u kojoj se trenutno nalazimo. Poznato je da je, kada je timus slab, osoba bezvoljna, čak izostaje i potreba da se oseća dobro.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.