GASTRITIS DIJETA: Evo koja hrana pomaže da se izleči želudac

Šta treba jesti, a koju hranu izbegavati kod gastritisa!

Gastritis je upala želuca koja može biti akutna i hronična.

Akutni gastritis se javlja povremno i ne tako često, dok hronični traje duži period i javlja se skoro nakon svakog jela.

Simptomi koji ukazuju na gastritis najčešće su slabo varenje, bol u stomaku, gorušica, mučnina i nadutost.

5 prirodnih lekova za gastritis i gorušicu: hrana koja sprečava bolest želuca5 prirodnih lekova za gastritis i gorušicu: hrana koja sprečava bolest želucaMoćne kombinacije prirodnih sastojaka koje će umiriti vaš želudac i ugasiti neprijatnu gorušicu!

Način ishrane je od ključnog značaja za zdravlje sistema organa za varenje, a kod gastritisa određene namirnice mogu pomoći izlečenju, smanjenju neprijatnih simptoma i obnavljanju sluzokože, dok druge mogu pogoršati stanje.

Ishrana koja se preporučuje osobama koje pate od gastritisa:

  • hrana sa velikim procentom vlakana - sveže voće, povrće, žitarice
  • hrana sa niskim procentom masti - riba, meso sa niskim procentom amsnoće, povrće
  • hrana sa smanjenim procentom kiseline
  • negazirana pića
  • pića bez kofeina
  • hrana sa probiotičkim dejstvom (jogurt, kefir)
  • mleko, kiselo mleko i sirevi sa niskim procentom masti
  • biljno ulje i maslinovo ulje
  • jabuke, dinja i banane
  • sočivo, leblebija i zrna soje
  • zeleno povrće, šargarepa, spanać, tikvice
  • prirodni sokovi od ceđenog voća - smanjiti unos citrusa
  • pirinač
  • zelena salata
  • kruške, trešnje, breskve
  • blage supe
  • meko kuvana jaja
Tri lekovita napitka od jabuke za živce i želudac po receptu Vase PelagićaTri lekovita napitka od jabuke za živce i želudac po receptu Vase PelagićaNema toga što ne može da izleči jabuka, naročito ako vam je na poklon pruži ruka prijatelja! To se jasno vidi iz zapisa našeg…

Hrana koju treba izbegavati:

  • pržena hrana
  • začinjena hrana
  • čokolada
  • napici sa kofeinom
  • gazirana pića
  • ljuta paprika
  • alkohol
  • voće koje izaziva kiselinu - paradajz
  • crni i svež hleb
  • pohovana i masna mesa
  • mesne prerađevine - suhomesnato
  • kisela testa sa kvascem
  • dimljeno meso
  • jaki začini, zaprške, masne čorbe
  • pržena jaja

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.