Feldenkrajsov metod za komfor u svom telu

U telu se nalazi i rešenje za bol.

Na zidu Feldenkrajsovog Instituta stoji natpis: "Ne tražite savet za komfor i bolji život van sopstvenog tela." Naučnik i atleta Moše Feldenkrajs sam je izlečio sopstveno telo nakon niza povreda kolena a zatim razvio metod edukacije koji otkiva kako nervni sistem uči i organizuje informacije. Metoda pokušaja i pogrešaka u otkrivanju novih načina kretanja nije samo pristup otkrivanju problema, već trening koji vas uči da obraćate pažnju na senzorni feedback tela.

Metod je baziran na uspore­nim, nežnim pokretima, verbalnim direkcijama i laganom dodiru kojim se povećava raspon i lakoća pokreta i širi svesnost o telu. Njime se zapravo kroz suptilnije i nežnije kretanje reprogramira pokret u mozgu. Efektan je u lečenju ozbiljnih poremećaja nervnog sistema ali i za uklanjanje hroničnih bolova, nelagodnosti ili ukočenosti vrata, leđa, zglobova.

Prema ovom metodu, mi možda na nepovoljan i nepravilan način koristimo svoje telo, čime dovodimo do stvaranja problema i bolova. Učenjem tela da pravi pravilne pokrete, oni postaju lakši, fluidniji i dopuštaju energiji da slobodno protiče kroz telo. Zapravo, pokret je navika. Kada radite nov pokret, vaš nervni sistem alarmira: "To mi nije poznato! Ne čini to!" Toliko je jaka moć navike.

Feldenkrajsov metod se praktikuje na dva načina: u vidu individualnih tretmana pod nazivom Funkcionalna integracija (FI) i grupnih časova kao Svesnost kroz pokret (SKP). Tokom SKP polaznik usmerava svoju pažnju na serije malih pokreta koje profesor od njega traži, dok u FI-i profesor rukama vodi učenika kroz slične pokrete. Pomo­ću Feldenkrajsove metode telo se uči novim pokretima i uklanja stare navike – tako je jednostavno, a tako delotvorno.

Jasmina Stojanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.